Yığılca Hoşafoğlu Köyüne kurulma aşamasında olan çimento fabrikasının ilçeyi nasıl etkileyeceği ve bölgede yaşayan halkı ekonomik, sağlık ve istihdam açısından nelerin beklediği Erol Tayhan’ın hazırlayıp sunduğu MANŞET programında masaya yatırıldı. CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile Yığılca Bal Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Çıracı canlı yayına telefon bağlantısıyla katılarak görüşlerini ifade etti.

İstihdam sağlayacaklarını söylemeleri külliyen yalandır

Milletvekili Tanal, fabrikayla ilgili düşüncelerini birlikte halka verilen iş vaadinden başlayarak paylaşırken istihdam oluşturacağı yönündeki ifadelerin yalan olduğunu belirtti. “Çimento fabrikasının ilçede yaşayan vatandaşlara istihdam sağlayacağı külliyen yalandır. Şuan Türkiye’deki en büyük çimento fabrikasında 33 kişi çalışıyor. Kaldı ki bu tür fabrikalar çalışanlarını dışarıdan temin eder.”

Yığılcalılar tercih yapmak durumundadırlar

Fabrikayla insan sağlığının ve çevrenin tehdit altında olacağını söyleyen Tanal, Yığılcalıların tercih yapma zorunluluğunu gerekçesiyle aktardı. “Yığılcalılar, ‘Biz sağlıklı bir çevrede mi yaşayacağız yoksa çimento tozunun üzerimizde yağmur bulutu gibi dolaştığı kirletici bir ortamda mı yaşayacağız?’ diye kendilerine sormaları gerekiyor.”

İlçeye ekonomik hiçbir katkısı olmayacak

Çimento fabrikasının mevcut örneklerinden söz ederek açıklamalarını sürdüren Tanal, fabrikanın faaliyete başlamasıyla birlikte yöre halkını nelerin beklediğini dile getirdi. “Fabrika bulunduğu alandaki suyu, havayı ve toprağı bedava kullanacak. Fabrika yer aldığı alanı kurutacak. İnsan sağlığını ve çevreyi yok edecek. Arıcılık bitecek. İlçeye ekonomik hiçbir katkısı olmayacak.”

İSKİ adamına göre muamele yapıyor

Açıklamalarını siyaseten değil, bir hukukçu ve sade vatandaş olarak yaptığının altını çizen Milletvekili Tanal, bölgenin İSKİ’nin koruma havzasında olduğunu aktararak ağır eleştirilerde bulundu. “Çimenton fabrikasının atıkları Melen Çayı’nı kirletecek. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. İSKİ buna nasıl izin veriyor anlamış değilim. Kayırmacılık, adamına göre iş yapma söz konusudur. Bölgedeki halkı orada bir oda bile yapmasına izin vermeyen İSKİ’nin aynı alanda böyle bir yatırıma müsaade etmesi yasadışıdır.”

Arıcılar olarak fabrikayı istemiyoruz

Yığılca Bal Üreticileri Birliği Başkanı Erdoğan Çıracı da canlı yayına katılarak Yığılca’da yaşayan arıcıların ne düşündüğü ve fabrikanın arıcılık sektörüne etkisini dile getirdi. “Fabrikanın bize zarar vereceği açık ve nettir. Balımıza zararı olacak fabrikayı istemiyoruz. Arılarımız tozdan etkilenecek. Arıcılıktan ümidimiz var. Arıcılar olarak bizler fabrikayı karşıyız. Fabrika açıldığı zaman arıcılık biter. Arıcılar olarak bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptıktan sonra tepki göstermeliyiz. Yığılca’mızda genetiği bozulmamış bir arı ırkımız var. Biz arımızı tescillemeye çalışırken böyle bir karar alınması Türkiye’nin her yerine gönderdiğimiz geçim kaynağı arımızı yok eder.”

Haber:Y.SEVER