Çeşitli söylentiler çıktı, Düzce Belediyesi'nin şu kadar, bu kadar borcu var denildi. Ama kimse Düzce Belediyesi'nin tam olarak ne kadar borcu olduğunu bu zamana kadar öğrenemedi. Borçlarla ilgili net açıklamayı konunun asıl muhatabı olan Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, ÖNCÜ TV'de Belediye'den canlı olarak yayınlanan Mehmet İbrahimoğlu'nun sunduğu “Son Nokta” programında yaptı. Bayram, Düzce Belediyesi'nin faizsiz 87 milyon 908 bin TL, faizli ise 113 milyon TL borcu olduğunu ifade etti.

“2004'de 12.5 milyon, 2009'da 87.908 TL.”

Kamuoyunun merakla beklediği açıklamayı sonunda yapan Başkan İsmail Bayram, “Düzce Belediyesi'nin 31.03.2004 tarihinde 12 milyon 500 bin TL borcu vardı. Bu borç 31.03.2009'da yani biz Belediye'yi devralmadan önce faizsiz olarak 87 milyon 908 bin TL olarak belirtildi. Faizli borç ise 113 milyon TL'dir. 2007 sonundaki Düzce Belediyesi'nin 2008 gideri belirlenmişti. Bu bir yıllık gider 63 milyon TL'ydi. Bu gider işçilere, harcamalara ve giderlere harcandı. Bu giderlere karşılık Belediye'nin bir yıllık geliri 37 milyon TL oldu. Gelir ve gider arasındaki açık ise krediler ve borçlarla kapatılıyor.” ifadelerini kullandı.

Borçların nerelere olduğu da belli oldu.

Borçlarla ilgili net açıklamalar yapan Başkan Bayram, borçların nasıl oluştuğunu da açıkladı. Bayram, “Borçların dağılımını da açıklayabiliriz. Piyasalara olan borçlar 10.5 milyon TL. İller Bankası, alınan krediler ile kamuya olan ve yapılandırılan borçlar 39.5 milyon TL, banka kredi borçları 14.350 milyon TL. İller Bankası, alınan krediler ile kamuya olan ve yapılandırılmayan borçların dağılımı ise Vergi Dairesi 11.5 milyon TL, Emekli Sandığı 1.2 milyon TL. Bunun dışında alınan teminatlar, depozitolardan oluşan ise 3 trilyon TL'dir.” dedi.

“Bunlar, uzun süreli borçlardır.”

Bu borçların nasıl ve kaç yıl içinde ödeneceği konusunda da açıklamalarda bulunan Başkan Bayram, “Bu borçlar kısa süre içerisinde ödenebilecek borçlar değildir. Bazıları 5 yıl içinde bazıları daha uzun sürede ödenecektir. Şu yanlış anlaşılmasın. Bu, borçsuz Belediye devredeceğiz ya da borçların tamamını ödeyebileceğiz anlamına gelmesin. Belediye'nin borcu vardır ve ödemek için elimizden geleni yapacağız. Ancak borçsuz Belediye olacağız diye bir şey diyemem.” şeklinde konuştu.