Düzce Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi önderliğinde yapılan Düzce Otları Tyche Bereket Festivali’nin bu yıl üçüncüsü gerçekleştiriliyor. Festivalin ilk iki gününü kapsayan çalıştaylar bugün başladı. Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Salonu'ndaki çalıştaylar, atölye çalışmaları ile biyoçeşitlilik üzerine planlandı. Çalıştayın ilk oturumunda, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü, Bilgi Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu moderatörlük yaptı.

"Düzce keşfedilmeyi bekleyen bir hazinedir"
Açılışında konuşması için kürsüye gelen Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Ali Güney, ‘Ot Festivali’ ile Düzce’de kültürel etkinliğe, zenginliğe imza atıldığını söyledi. Güney, şu görüşlere yer verdi: "Tabiat güzellikleriyle adından söz ettiren memleketimiz, adeta keşfedilmeyi bekleyen bir hazinedir. Düzce'mizin her bir köşesi ayrı ayrı gezilip görülecek eşsiz doğal güzelliklere, tarihi değerlere sahip. Çok çeşitli kültürel kimliklere ev sahipliği yapan, mavi ile yeşili bir arada barındıran Düzce, şelaleleriyle, gölleriyle, yaylalarıyla tabiatın bütün renklerini sunuyor. Doğa, tarih ve kültür, Düzce'de buluşuyor. İşte biz de bugün üçüncüsünü düzenleyerek geleneksel hale getirmeyi hedeflediğimiz Düzce Otları Tyche Bereket Şenliği'nde, Düzce'nin toprağından aldığı gücü, tarihi kimliğiyle bütünleştirerek kültürel bir etkinliğe imza atıyoruz."



"Bu şenliği bir marka haline getiriyoruz"
Şenliği bir marka haline getirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Güney, "1931 yılında Konur Alp Gazi'den adını alan en eski yerleşim yerimiz Konuralp'te bulunan Tyche Heykelimiz var. Orijinali İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Kader, şans ve bereket tanrıçası olarak tasvir edilen Tyche Heykeli'nin adıyla bu şenliği bir marka haline getiriyoruz. Bu şenlikle, bereketli topraklara sahip Düzce'mizde doğanın bizlere sunduğu kazayağı, kaldirik, ezentere, kara lahana, diken ucu, kara hindi bağ, deve dikeni, ebegümeci gibi sağlık dolu, şifa kaynağı otlarımızı sizlere tanıtacağız.  Üç gün boyunca Anıtpark alanında sürecek olan şenliğimizde saydığımız şifa kaynağı otlarımızla birlikte yöresel yemekler, kıyafetler ve danslarla Düzce'mizin kültürel zenginliklerini de yakından tanıma fırsatı bulacağız.”

Açılış konuşmalarının ardından çalıştay oturumlarına geçildi. Yarın da devam edecek çalıştayın ardından festival, 12-13 ve 14 Mayıs tarihlerinde Anıtpark Meydanı'nda sürdürülecek. Festivalin bu bölümünde Anıtpark Meydanı'nda yöresel ürünler pazarı kurulacak ve Düzce Otları Yemek Yarışması yapılacak.