İGM'den gelen 'Özel İdare'de FETÖ ile bağlantısı olan personal var mı?' soru önergesi Valilik'ten geri döndü.

9 Kasım 2017 tarihinde İl Genel Meclisi üyeleri Cahit Aydın, Fatih Turan, Çiğdem Günal, Mümtaz Faik Genç, Necmi Tok ve Mustafa Şen imzasıyla Valilik makamına sunulan soru önergesinde “İl Özel İdaresi’nde FETÖ/PDY bağlantısı olan personelin olup olmadığı, var ise yapılan iş ve işlemler ile aktif soruşturma yapılıp yapılmadığı" konusunda bilgi istendi. Ancak önergenin Düzce Valisi Zülkif Dağlı tarafından uygun görülmediği meclisin Aralık ayı toplantısında İGM Üyesi Cahit Aydın'ın duruma tepki göstermesi ile ortaya çıktı.

Vali'den meclise cevap

Vali Dağlı, meclise gönderdiği red kararına ilişkin açıklamada, AK Partili 6 üyeden gelen soru önergesinin OH AL kapsamında olduğunu anımsatarak, "5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunun 18. maddesinde belirtildiği gibi özet idaresi işleriyle ilgili olmadığından cevaplandırılması Valiliğimce uygun görülmemiştir." ifadesini kullandı.

"Soru önergesinin soruşturulması doğru değil"

Aralık ayı toplantılarında Vali'den gelen red kararını eleştiren önergede imzası bulunan AK Partili İGM Üyesi Cahit Aydın, sert bir üslupta şöyle konuştu: "İl Genel Meclisi’nin görevleri dışındadır deyip de böyle bir soru önergesinin soruşturulması doğru değil. Bizim Cumhurbaşkanımız bu FETÖ ile alakalı mücadelede kim ne biliyorsa, kim nerede ne görüyorsa bunlara müdahil olacaktır. Biz köylere gidiyoruz, köylerde muhtarlar soruyorlar. Bu son zamanlarda adliyelerde serbest bırakılan FETÖ’cüler, ByLock’cular var. Bunların neden bırakıldığını, niye bırakıldığını, köylerde tedirginlik olduğunu biz burada bildirmek zorundayız. Bizim idaremizde FETÖ ile alakalı soruşturma geçiren devlet memuru varsa bunlar zaten devlet memuru değildir. Bunun araştırılmasını istirham ediyoruz.”

"Özel düşündüğünüz bir şey varsa "Şu şahıs" diyin"

Aydın'ın konuşması sonrası bir açıklamada bulunan İGM Başkanı Dursun Çakır ise bununla ilgili bilgi almak isteyen meclis üyelerinin OHAL bürosuna müracaat edebileceğine işaret ederek, şunları söyledi: "Sen bilgi aldıktan sonra meclisi de bilgilendirebilirsin. Burada zaten belirtmiş. Biz zaten meclis olarak soru önergesini verdik. Yazıda kişisel olarak bunu gidip OHAL’de bunu oradan alabileceğini ifade ettiler. Bununla ilgili özel düşündüğünüz bir şey varsa meclis olarak "Şu şahıs" diyebiliriz. Onda bir sıkıntı yok. Sonuçta oradaki valilikte bizim hükümetimizde olan insanlar değil mi. Yazının cevabını verenler de onlar zaten."

Haber: C.ÜSTÜNER