Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Başkanı Doç. Dr. İsmet Yıldırım, fındık hasadı sonrası yapılması gereken bakım çalışmalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Yıldırım; Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığın, gelecek yıl yüksek kalite ve verimlilikte üretilebilmesi için hasat sonrası bahçe bakım işlerine önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Budama işlemi çok önemlidir”

Sonbaharın fındık bakımında en yoğun mevsim olduğunu söyleyen Yıldırım, “Birçok meyve ağacında olduğu gibi kaliteli fındık yetiştirmek için budama işlemi çok önemlidir. Yaprakların çoğu dökülür dökülmez budama işlemine başlamamız gerekmektedir. Bir diğer konu ise toprak analizinin yaptırılmasıdır. Toprak analizini her yıl olmasa bile en az iki-üç yılda bir yaptırmamız gerekiyor. Toprak analizlerinin amacı, kullanacağımız gübre cinsi ve miktarını belirlemenin yanı sıra kullanacağımız kireç miktarını da bilmemizi sağlamasıdır.” dedi.

Mücadeleye ilkbaharda değil, sonbaharda başlanmalı

Hastalık ve zararlılarla mücadeleye ilkbaharda değil, sonbaharda başlanması ve bu mevsimin iyi değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. İsmet Yıldırım, sonbahardan başlamak üzere mart ayına kadar mücadele yapılması gerektiğini ifade etti. Açıklamalarında fındık kurduna da değinen Doç. Dr. İsmet Yıldırım, nisan sonuna doğru fındık kurduna karşı dikkatli olunarak önlem alınması ve bahçe büyüklüğüne göre ocaklarda yapılacak sörveylerde 10 fındık ocağında ikiden fazla ergine rastlandığında ve fındık mercimek iriliğine ulaştığında kimyasal mücadele yapılması uyarılarında bulundu.

Bahçe bakımında yanlış uygulamalar hala devam ediyor

Fındık bakımında yapılan yanlış uygulamalara da değinen Doç. Dr. İsmet Yıldırım, fındık bahçelerinde oluşan zararlı ve yabancı otlarla yeterince mücadele edilmediğini ve sadece hasada yakın dönemde yapılan çalışmaların fındığın gelişmesine olumsuz yönde etkilediğini söyledi.