Düzce, Ordu, Giresun, Sakarya, Samsun, Trabzon, Zonguldak gibi Türkiye’nin fındık ihtiyacını karşılayan illerde fındık işçisinin günlük yevmiyesinin asgari ne kadar olacağı merak ediliyor. 

Bilindiği gibi 2021 yılı fındık hasadının yaklaşması nedeniyle fındık toplama işlerinde çalışacak tarım işçilerine ödenecek ücretlerin tespiti amacıyla Düzce Valiliği bünyesinde her yıl olduğu gibi komisyon oluşturulacak. Komisyon fındık toplama işinde çalışabilme kriterlerine uygun işçilere, yaş ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın yemeğin kime ait olduğuna göre yevmiye fiyatı belirleyecek.

Fındık hasadına az bir süre kala resmi mercilerden bir açıklama gelmezken, fındık üreticileri ve fındık işçileri geçen senenin yevmiye fiyatlarına göre tahminler yapmaya başladı.

Buna göre bu yıl, yemek işçiye ait olmak üzere bir fındık işçisinin ücreti 120 TL, gruplar halinde gelen ve aşçılarını kendileri getirenler için ise 10-15 arası işçi için aşçılara 120 TL, çuvalcılara 240 TL olarak tahmin edilirken 15 ve üzeri işçi için aşçılara 130 TL, çuvalcılara 135 TL olarak fiyatlar konuşuluyor.

Fındık toplama sürecinin ardından fındık patoz saat ücreti ise 200 TL olarak tahmin ediliyor.

Öte yandan geçen yıl olduğu gibi bu yıl da fındık hasadında çalışacak mevsimlik işçiler için Kovid-19 tedbirleri uygulanacak.