Bundan 23 yıl önce Gölcük’te merkezi Gölcük olan ve Düzce de ciddi hasarlara yol açan bir deprem yaşadık. O günlerden bu günlere insanlar hayat devam etti ama ölenler malını kaybedenler canını kaybedenler oldu. Ölenlere Allah rahmetiyle muamele eylesin. İnşallah Mevla bize bu günleri iyiliklerle hatırlatsın. Bugün tarlaya gidelim, fındık bahçelerine gidelim. Fındık hasadı başladı, biliyorsunuz Sn. Cumhurbaşkanımız bir fındık fiyatı açıkladı. Bir önceki yıl Giresun’da açıkladı Giresun’un plakası bu yıl Ordu’da açıkladı Ordu’nun plakası geçti, keşke Düzce’de açıklasaydı da 81 olsaydı. Ama tabi hayat şartları böyledir, bu sadece bir dilek. Şimdi gelelim fındık fiyatındaki enstantaneye Bugün vatandaş fındığını topladı diyelim ki yarın satmaya getirdi. Düzce Ticaret Borsası’nda dün 100 ton fındık alışverişi yapıldı, bir ton fındık 42 liradan tescillendi. Haber merkezimizden Düzce Ticaret Borsası başkanını aradık, değerlendirme yaptık sorduk dedik ki 22 sini bekliyoruz. ne var 22sinde Ferrero açıklama yapacak.

Biz piyasaya girdik bu fiyattan alıyoruz.

Yani bazen böyle araba arkalarında ve toplumda söylenen bir yazı var ‘biz bitti demeden bitmez’ işte biz Tamam demeden bitmez. Yani Sn. Cumhurbaşkanı bir açıklama yaptı fındık 52 lira işte 54 lira noktasında desteksiz bu peki Ferrero bir açıklama yapacak, cumhurbaşkanı ne dedi önemli değil serbest piyasayı ve bunu da ince bir oyun olarak görünüyor. Her zaman alıyor çünkü Türkiye'deki iki buçuk milyar dolarlık bir ticaretten bahsediyoruz ve Türkiye'nin totaldeki o fındıktan elde ettiği para 2 milyar dolar!

Ferrero’nun bütçesi 12 milyar dolar yani bu işten kazandığı işte yıllardan beri dalından koparıp kurutup sattığımız fındığı endüstriyel ürün haline getiremediğimizden Ferrero ’ya diğer firmaların güdümüne girmiş vaziyette. Ama şunu insanlar bu konuda hakikaten böyle diken üzerinde ama bu kırk liraymış 42 liraymış bu 45 TL gibi rakamlar olursa bu insanlar hiç mutlu olmaz çok mutsuz olurlar bu Karadeniz Sn. Cumhurbaşkanının Kalesi AK Parti'nin Kalesi Kalenin duvarları çatırdama başlar. Çünkü şartlar ne olursa olsun bu Karadeniz kendi evladına sahip çıkan bir yapıda bir zihniyette bir bölge. Herkes kendi insanına sahip çıkar ama burada Tabiri caizse fındıkta ciddi bir oyun var. Öyle görünüyor yani bugün bu 42 lira 40 bin liradan geçen senenin fındığı iş yapmaz, o zaman liste yapma satın alma, verme. Kim belirliyor bunu? Fındıkta vatandaşın iradesiyle vatandaşın geleceğiyle oynamamak lazım!

Bu Toprak Mahsulleri Ofisi Akçakoca'da her yere açıldı mı açılmadı mı? Geçen hafta cuma günü buradaki mevcut yeri defalarca boşaltmaya başladılar yeni fındık almak için ilçe başkanı açıklama yapıyor, Esvet Sarıoğlu diyor ki efendim daha bilmiyorsunuz etmiyorsunuz. İşte bu hasbelkader bu makamlara gelmiş insanlardan bahsediyoruz ne demek düşünmüyor iletişim yani gerek basınla gerek Muhtarlar Derneği başkanıyla gerek Ziraat Odası Başkanı ile bir iletişim kuramamış AK Parti'nin ilçe başkanı Esvet Sarıoğlu onların dediklerine cevap verme durumunda. Bir konu gündeme geldiği zaman ve bu usul uygun siyasi dengelere uygun vatandaşın kamu menfaatine olacak şekilde aynı dili konuşur. Aynı duyguyu paylaşan bir siyaset…

Bilemezsen yani insanlarla iletişimlerini doğru dürüst kuramazsın. Esvet Efendi ve Muhtarlar Derneği başkanı çıkar başka başlama yapar Ziraat Odası Başkanı çıkar başka bir açıklama yapar sen de bunu düzeltmeye kalkarsın niye bunun sebebi?  Sebebi de şu maliye size şu çok, bilmek çok kendi alanında çok,  maddi manevi ve ihtimal olarak güçlü olduğunu zannetmek hayatın bir baş ağrısı günü gibi. Demek ki başarı değilmiş, annem dedi ki ya fındıkta oyun var fındıktaki oyunu şimdiden tedbir alarak bozmakta fayda var. Sn. Cumhurbaşkanı iradesini koymuş vatandaşa bu şekilde demiş fındıkçının evinde fındıkçının hanesinde fındık üreticisinin yanında açıklamayı yapmış, ama piyasalar şu anda beklediği şey Türkiye'de en büyük fındık alıcısı Ferrero’nun neyi açıklayacağı… Tehlikeli bence bu ve Toprak Mahsulleri Ofisi bu işte hiç zarar etmedi. Hububattan buğdaydan ve doğal gillerden almış olduğu mahsullerinden... Fındıkta kazandığı parayı hiçbir üründe kazanmadı Toprak Mahsulleri Ofisi.

20 gün içinde parayı ödeyeceğini ayın 20'si itibariyle fındık alımına başlayacağını açıkladı ve kesinlikle oralarda o vatandaşların kılı kırk yararak getirdikleri fındığı kılı kırk yararak alan bir Toprak Mahsulleri Ofisi var!

Çünkü fındığı tanımıyor adamlar neyin ne olduğunu bilmiyorlar! Sanki ‘’fındığı buraya getirmeyin, almayalım’’ gibi bir hava vardı insanlarda ciddi şekilde soğumuştu. İnşallah bu dönemde biraz daha sıcak olunur.

Vatandaşın menfaati vatandaşın geleceği memleketin menfaati memleketin geleceği olmalı… Dipnot! Hani dedik ya her YORUMLUYORUM ’da biliyorsunuz dipnot yapacağız.

Ticaret ve Sanayi Odası'nda seçim var… Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Dertli kendi mahiyetinde ve kurumda çalışan elemanlardan, genel sekreterden, gruplar var meslek gruplarının listesini istiyor. Yani üyelerin…

 Tabii vermek istemiyorlar. Hoppala meclis başkanına Orada çalışan personel genel sekreter ve oradaki yetkili vermek istemiyor biraz daha ısrar edince Tuncay Şahin arıyor Ahmet Dertli ’yi: ‘’Sen ne yapacaksın listeleri’’ ne demek,  ne yapacaksın sen nasıl istersin?

İkincisi buradan ticaret ve sanayi odasının yönetiminden 2 Ekim’de kongre olacağı noktasında gelen bilgiyi Ankara’dan gelen maili ve bilgiyi insanlar Öncü’den öğreniyor…

Yönetim üyesi bunlar dört kişi, ne oldu ne oluyor, nereye gidiyor? Yani son çırpınışlar gibi görünüyor…

Ticaret odası meclis başkanına grupların listesini vermekten çekinen ve bunun için kriz meydana getiren ve yönetimine kongre tarihini bildirmeyen, vermeyen veya açıklamayan bir ticaret odası başkanıyla karşı karşıyayız! Düzce’nin geldiği hal bu!

Bekri Mustafa gibi, onun hikâyesini önümüzdeki programda inşallah anlatırım…

Fındıkçının kaderiyle oynamayalım! Fındıkta bir oyun var bunu bozalım!

Ve en önemlisi Düzce’nin geleceğini doğruyla hakikatle gerçekten dengeyle kuralım!

Hoşça kalın Allah’a emanet olun…

PROGRAMIN TAMAMINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN