Hasat dönemi öncesi fındıkta hastalık ve zararlılara karşı mücadele süreci başladı. İlk olarak 2013 yılında görülen, 2015 ve 2016 yıllarında ise etkisini daha da yoğun olarak gösteren “külleme hastalığı” ile “fındık kurdu” zararlısına yönelik mücadele zamanının başlaması nedeniyle üreticiler bilgilendirildi.

Düzce İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada özetle üreticilere alacakları önlemlerle ilgili şu tavsiyelerde bulunuldu: “Fındıkta önemli verim ve kalite düşüklüğüne neden olan külleme hastalığının ilk belirtileri taze sürgün ve yapraklarda görülmekte, yaprak üstlerinde renk açılmaları, sarımsı beneklenme şeklinde lekeler meydana getirmektedir. İleriki dönemlerde ise yapraklarda fotosentez alanı daraldığı için kahverengileşmekte, şeker üretimi durmakta bitkide gelişim geriliği görülerek yapraklar vaktinden önce dökülmektedir. Mücadele yöntemleri ise şu şekilde:

Kültürel mücadele
Bulaşıklık kaynağı olabilecek bitki artıklarını bahçeden uzaklaştırarak ilk enfeksiyon kaynakları ortadan kaldırılmalı. Tarla içerisinde iyi bir taç oluşumu sağlayarak ocak başına maksimum 5-6 dal bırakılarak hava sirkülasyonu sağlanmalı, hastalık ilk önce taze sürgün ve yapraklarda bulaşma gerçekleştirdiğinden dip temizliklerini sezon içinde en az 2 kez yapılmalı dip sürgünlerinin hem verim üzerine olumsuz etkisi ortadan kaldırılmalı hem de hastalığın bulaşması önlenmelidir.



Kimyasal mücadele
Hastalık bahçede geçen yıllarda bulaşık ise yapraklar para büyüklüğüne geldiği dönemde yani çotanak bağlama döneminde ilaçlı mücadeleye başlanmalı, ilacın etki süresine göre 15-20 gün aralıklarda hasada kadar ilaçlamalara devam edilmelidir. İlk ilaçlamalarda kozalak akarını kontrol etmesi sebebi ile hava sıcaklıklarına dikkat edilerek Kükürt 800 g/l aktif maddesi uygulanmalıdır. İlaçlamada Kükürt aktif maddesinin yakıcı özelliğini de dikkate alarak sabah serin de ya da akşam serinde ilaçlı mücadele gerçekleştirilmelidir.

Fındık kurdu mücadelesi
Fındık kurdu zararlısı; fındıkta beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getirmektedir. Fındık kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi kültürel mücadeledir. Bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etkendir. Ancak bu işlemi yaparken fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekir. Fındık kurdu mücadelesinde kimyasal mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanır. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekir. Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde mutlak surette bir ön sayım yapılmalıdır. İlaçlama bahçedeki hâkim çeşitlerin yarıdan fazlasının mercimek iriliğine yaklaşınca (3-4mm) yapılmadır. Ergin çıkışının tamamlanmak üzere olduğu bu dönem bölgemizde sahil ve orta kuşakta 15-25 Mayıs 2018 tarihleri arasında, yüksek kesimlerde ise bu tarih 18-28 Mayıs 2018 tarihleri arası olmakla birlikte yapılacak kimyasal mücadeleler en fazla 10 gün içerisinde bitirilmelidir. İlaçlamada dekara (ortalama 40-50 ocağa) verilen doz atomizörle 14-17 lt su, pülverizatörle 30-40 lt su ile karıştırılarak atılmalıdır. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri il ve ilçelerdeki tarım müdürlükleri ile diğer kurum ve kuruluşlarda görevli reçete yazmaya yetkili kişilerce yazılacak reçete karşılığında Bitki Koruma Ürünleri Satış Bayisi’nden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Yetki Belgesi sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.”


Haber: C.ÜSTÜNER