Kapatılan Fiskobirlik Kavşağı nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan Fevzi Çakmak Mahallesi sakinlerini yerinde dinlemek ve kavşakla ilgili son durumu aktarmak için başkan yardımcıları ve birim müdürlerini de yanına alarak mahalleye giden Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, düzenlenen toplantıda önemli bilgilendirmelerde bulundu.



“Birlikte yönetim ile Düzce’yi beraber yöneteceğiz”
Başkan Özlü, mahalle halkına seslendiği konuşmasında istişareyi her zaman ön planda tuttuklarını vurguladı.
Başkan Özlü, şöyle konuştu: “Biz Fevzi Çakmak Mahallesi’nde bir şeyler yapacaksak bunu sizler ile istişare ederek yapacağız. Sizlerin istemediği hiçbir şeyi yapmayacağız. Biz belediyede halk günü yapmayacağız. Halk günleri tam bir kargaşadır. Biz mahalle gezileri yaparak sizlerin ayağına geliyor. Bugün 45. mahalle ziyaretine geldik ve daha da devam edeceğiz. Birlikte yönetim ile Düzce’yi beraber yöneteceğiz. Biz düşündüğümüz her şeyi istişare ediyoruz. Biz öncelikle uzmanlara soruyoruz. Bir şeyler yapacağımız zaman uzman tavsiyesi alıyoruz. “Böyle bir niyetimizi var ne diyorsunuz ?” diye uzmanlara soruyoruz. Uzmanlar bize görüşlerini aktarıyorlar. Uzmanların aktardıkları bilgilere göre uygulamayı yapıyoruz. Sonra halkın tepkisini ölçüyoruz. Mutlu mu, değil mi? Halkın tepkisine göre düzeltme yapıyoruz. Uzmanların görüşü ile halkın talebi örtüşüyor ise uygulamaya devam ediyoruz. Uzmanların görüşü ile halkın talebi örtüşmüyorsa yeni bir çözüm arıyoruz.”




“Bakan’dan 2019 yılı için 3 şey istedim”
Ardından sözü geçtiğimiz eylül ayında beton bloklarla kısmi olarak kapatılan Fiskobirlik Kavşağı’na getiren Özlü, mahallelini tepki sesleri arasında şu açıklamayı yaptı:
“Yazın burada bir çalışma yaptık. Bu yolun geçişlere güvenli olmadığını ve her an bir insanın hayatını kaybedeceğini gördük. Karşıdan karşıya geçişler güvenli değildi. Bu yol ulaştırma bakanlığına ait olduğu için ulaştırma bakanını ile görüştüm. Bu yol belediyenin yolu değil. Sayın bakanımızdan 2019 yılı için 3 şey istedim;
1- Kuzeybatı çevre yolu. Yani Çamköy Sapağı’ndan girip Gölyaka Sapağı’na bağlanacak olan yol yaklaşık 15 km. Bunun yatırım programına alınması ve bu yolun açılmasını istedim. Çünkü batıdan Düzce’ye girişte ciddi bir trafik sıkıntısı oluyor. Bu yolun açılması lazım. Benim bakanlığım dönemimde bu yolun projesini yapmıştık yani projesi hazır.
2- Kervan’dan otogara giden yani sizin rahatsız olduğunuz bağlantı yoluna viyadük yapılmasını istedim. Bu viyadüğün yatırım programına alınmasını istedim. Aynı İstanbul Mecidiyeköy’de olduğu gibi.
3- Olimpiyat Kavşağı’nın düzenlenmesini istedim. Olimpiyat Kavşağı’nda akşam saatlerinde çok yoğun bir karmaşıklık oluyordu.”

“Hiçbir şey insan hayatından önemli değildir“
İlk iki maddenin yatırım programına alınarak çalışmaların başlayacağını açıklayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, şöyle devam etti:
“Olimpiyat Kavşağı’nda çalışmalar ise başladı. Kuzeybatı çevre yolu 350 milyon TL ve yapılacak olan viyadük ise 30 milyon TL’lik bir yatırım. Bu projeler büyük projeler. Gittim kendim görüştüm projeler için. Hiçbir şey insan hayatından önemli değildir. Güvenlik riski vardı yolda. Geldik, yol için çalıştık. Buraya nasıl bir çözüm üretebiliriz, onu araştırdık. İki yerde bas-geç şeklinde ışıklandırma sonrasında ise üst geçit yapılırsa güvenlik sağlanmış olur. Tekrar ediyorum viyadük yapılana kadar bunlar yapılacak.”




“Bir iş yaparken uzmanlara soracaksınız”
“Biz yolu kapatmadık sadece araçlar 1.5 km fazladan yol yapıyor.” diyen Özlü, şunları kaydetti:  “Vatandaşlar için böyle bir şey yok. Kırmızı ışıkta butona basıp geçiyorlar. Araçlar dolaşıyor bu yolu vatandaşlar istediği gibi geçebiliyor. Ama trafik akışı sağlanmış oluyor. Ama bana çok tepki oldu bu konuda. “Siz Fevzi Çakmak Mahallesi’ni kopardınız, Biz Bolu’ya mı gidelim diye” tepkiler geldi. Ben gelen bu tepkiler üzerine burayı yarın sabah da açarım. Ama o yolda bir insan ölür ise bunun hesabını “Bu yol açılsın” diyenler verir. Sizler “Bu iyi bir uygulama olmadı buna başka bir çözüm bulalım” deyince biz de oturduk çalıştık. Bizim Düzce’de ulaşım master planını hazırlayan ve otobüslerin sefer sayılarını optimize eden uzmanımız ile konuştum. Daha iyi bir şeyler yapabilir miyiz diye sordum. Bir iş yaparken uzmanlara soracaksınız. Geçen biri çıkmış televizyonda önce halka soracaksınız diyor. Hayır önce uzmana soracaksınız. Hasta olduğumuz zaman önce doktora sorarız. Sonra etrafımızda ki insanlardan yardım isteriz. O yüzden bize halktan böyle bir talep gelince bizde uzman bir arkadaşımıza sorduk. Arkadaşımız bunun üzerine çalıştı ve bir çözüm üretti. Bana anlattı çözümü. Bende dinledim ve “olabilir” dedim. Uzman arkadaşımız geldi ve bizlere yaptığı çözümü anlattı. Sizlerin temsilcisi olarak mahalle muhtarınız da oradaydı. Bir arkadaş hariç diğer arkadaşlar uzman arkadaşın yaptığı çözümü beğendi. Bu çözümü aldık karayolları yetkililerine bildirdik.”




“Hangi çözümü yaparsak yapalım eleştiri olacaktır”

Fiskobirlik Kavşağı’nda “3 Bazlı Işıklı Geçiş Sistemi”ni hayata geçirmek istediklerini anlatan Özlü, şu ifadeleri kullandı:
“3 Bazlı Işıklı Geçiş Sistemi. Karayollarından rica ettik bu çözüm üzerinde çalışarak buraya uygulaması için. Karayollarında müdür değişikliği olduğu için birkaç gündür bekliyoruz. Yeni müdürümüz görevine başlasın bu çözüm için bastıracağız. Bu sistem viyadük yapılana kadar burada olacak. Bize diyorlar ki siz bir şey yapıyor sonra bozuyor diyorlar. İyinin iyisi de vardır. Biz yaptık oldu, bitti demeyiz. Yaptığımızın daha iyisini yapmak için uğraşıyoruz. Hangi çözümü yaparsak yapalım eleştiri olacaktır.”

“Düzce’de hizmet var”
Düzce ile ilgili olumsuz algı oluşturmak isteyenler olduğunu ancak şehrin giderek göç almasının hizmet ve iş potansiyelinin güzel olduğuna işaret ettiğini belirten Özlü, şunları kaydetti:
“Düzce büyüyor. Şimdi diyorlar ki ‘Düzce çok kötü, Düzce’de her şey çok kötü, Bolu bizi geçti.’ Bunlar yalandır. Bunu söyleyen kim varsa yalan söylüyordur. Bolu ile Düzce ayrılıp il olduğumuzda nüfusumuz aynıydı. Şimdi Düzce göç alıyor. İnsanlar buraya geliyorlar. İnsanlar neden Düzce’ye  geliyor? Düzce’de iş imkanları var. Düzce’de hizmet var. Ülkemizde bazı iller var göç veriyor. Sivas’ın nüfusu azalıyor. Düzce göç alıyor. Demek ki Düzce güzel bir yer yaşanabilir bir yerdir.”