Fiskobirlik Genel Müdürlüğü'nün aldığı karar ile Fiskomar marketlerinde geçerli alışveriş çeklerinin dağıtımı 1 Nisan 2009 tarihi itibari ile durduruldu. Fiskobirlik, fındığını teslim eden üreticilere ürününün bir kısmına karşılık verdiği hediye çeki veriyor ve bu uygulamayla üreticileri Fiskomar'lara yönlendiriyordu. Fiskobirlik'in içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle Fiskobirlik'e bağlı Fiskomar marketlerine kaynak aktarılamadığı için bu kararın alındığı öğrenildi.

Diğer taraftan Fiskobirlik, 2006 yılından kalan fındık üreticilerine olan borçlarına karşılık üreticiye vermekte olduğu market alışveriş çekleri dağıtıyordu. Çek vermeye son verilmesiyle 2006 yılından bu yana Fiskobirlik'ten alacağı olan üreticiler kara kara ödeme yapılacak günü bekliyor.

Üretcilere olan borcu nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan ve en son fiskomar çeklerini de iptal eden Fiskobirlik, garantör olduğu üretici kredilerini de ödeyemedi. Birlik, çalışanlarına maaşlarını da ödeyemiyor.

Fındık alımlarının Toprak Mahsulleri Ofisi'ne verilmesinin ardından Fiskobirlik'te sular durulmuyor. Şekerbank, üreticinin kredi borçlarına garantör olan Fiskobirlik'in kapısına dayandı. 65 milyon TL'ye ulaşan kredi borcu nedeniyle mart ayında üreticiye uyarı mektubu gönderen Şekerbank, şimdi de borcun asıl muhatabı olan Fiskobirlik'in hesaplarına ihtiyati tedbir kararı koydurdu. Üreticiyi mağdur etmemek için garantör Fiskobirlik'in hesaplarına tedbir koyduran Şekerbank, borcun ödenmesi için birliğe nisan ayına kadar süre tanıdı.