Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Düzce Şube Başkanı Ayhan Metin, dernek yönetimiyle birlikte SGK Düzce İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
“Tedavi sonucu özrün kalmazsa zaten gazi de olamazsın.” diyen Metin, sözlerine şöyle devam etti:
“2013 öncesi gazilerimiz özür oranlarına göre devletimizin özürlü vatandaşlara sağladığı emeklilik haklarından yararlanmakta idi. Ta ki 5510 sayılı kanunun 38. Maddesi ve 6495 sayılı torba kanunun 80. Maddesi çıkana kadar. Bu kanunlar çıktıktan sonra gazilerin özürlü haklarından yararlanarak emekli olmasının önü kesildi. 227 gazinin emekli maaşının kesilmesi sebebi ise; Sosyal Güvenlik Kurumu’nun  bu 2008  ve 2013 yılında çıkan kanun maddelerini bilmeyerek özürlülükten dolayı günü dolup müracaat eden gazilere maaş bağlaması, şimdi ise “ben hata yaptım hatamı yeni fark ettim şimdi maaşlarınızı kestim” demesi. Madem bu kişiler emekliliği hak etmiyordu Sosyal Güvenlik Kurumu neden bu kişilere emekli maaşı bağladı? Sosyal Güvenlik Kurumu kendini kurtarmak için 7 Aralık 2019 Tarihli 7194 Sayılı Kanunun 48. Maddesi ile 5510 sayılı kanuna eklenen geçici 79. Madde ile bu kişilere 6 yıldır ödenen maaşları geri istememek için bir kanun çıkardı. Çıkarır çıkarmaz 10 gün içinde gazilerin maaşları kesildi. Bu gaziler SEHVEN emekli edildiler bahanesiyle. Gaziler hem işlerinden olmuşlar hem de bağlanan emekli maaşları kesilerek mağdur edilmişlerdir. 61. Maddesinde "Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malûl ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar. " hükmü bulunmaktadır. Bu kurumların yaptıkları işler anayasayada aykırıdır. Bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Biz siyasetin ve belli bir gurubun değil Yüce Türk Milletinin gazileriyiz. Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

Öncü Haber ekiplerine açıklamalarda bulunan gaziler şunları söyledi:
“1995 yılında ayağını kaybeden Davut Piroğlu şöyle konuştu; 1995 yılında Şırnak’ta gazi oldum ayağımı kaybettim. 1998 yılında köy hizmetlerinde iş başı yaptım. 2019 Aralık ayında maaşımız kesildi. Şuanda mağduruz. Vatanı için ayağımı verdim, kanunların çıkmasını bekleyeceğiz artık.”
“Emekli maaşlarının geri verilmesini isteyen Hüseyin Aydın şunları söyledi; 1995 yılında sınır ötesinde operasyon da sağ ayağımı kaybettim. 1998 yılında bolu il özel idaresinde çalışmaya başladım. 20 yıllık hizmet verdim, 2 yıldır emekliyim şuan maaşımız kesildi. Maaşlarımız bu ay itibari ile kesildi. Hatalı emekli olmuşsunuz dediler maaşlarımız kestiler. Bu vatan için uzuvlumuzu kaybettik ama maşımız kesildi buda bizim içimizi acıtıyor. Bu hatanın düzeleceğini tahmin ediyoruz. İki çocuğum var bekliyoruz, inşallah düzelir.”