Nisan ayının ilk haftası kanser haftası olarak biliyor ve hafta dolayısıyla kanser hakkında toplumun ilgisinin ve bilgisinin daha canlı ve diri tutulması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Düzce Halk Sağlığı Müdürü Rıfat Poyraz, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası hakkında yaptığı açıklamada Kanserin dünyada ve Türkiye'de bilinen ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti.
Kanserin Korunabilir, erken tanınabilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu dile getiren Poyraz, hava kirliliği ve sigara içilmesinin kanseri arttırdığı gibi güneşte fazla kalmak, bazı kimyasal maddelerde devamlı temas halinde olunmasının da kansere yakalanma oranını arttırdığını belirtti.


Kanser hastalığının belirtilerini sıralayan Poyraz, erken teşhisin önemine vurgu yaparken, kiremit ocağındaki toplum sağlığı merkezi bünyesinde yer alan Kanser Erken Teşhiş, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’de ücretsiz tarama yapıldığı bilgisini verdi.


Poyraz, “Kanser korunabilen hastalıktır. Kanserin 3’de biri önlenebilir. Kanserde önemli olan korunmak ve erken teşhis. Beslenme hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanma, güneş ışığını zararlı etkileri, eğer kişinin vücudunda büyüyen bir şişkinlik, tuvalet alışkanlığında bir değişiklik, kapanmayan yara, siğil ve benlerde değişiklik, uzun süren bir ses kısıklığı, sebebi bilinmeyen ve geçmeyen bir ses kısıtlığı, uzun süren halsizlik varsa kanser yönünden erken araştırmakta fayda var.” Dedi.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’de çalışan personelin Kanser haftası Ankara’daki sempozyuma katıldıklarını da sözlerine ekleyen Poyraz, “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork” dedi.

 

Haber;S.Kaşkır