Gelir Vergisi Kanunu uyarınca 2009 yılında elde edilen gelirler için 1-25 Mart tarihleri arasında beyanname veriliyor.
Verginin ilk taksiti 31 Mart akşamına, ikinci taksiti ise temmuz ayı içinde ödeniyor. Bu çerçevede, geçen yıl elde edilen kira gelirleri için ev ve işyeri sahipleri bildirimde bulunacak. Konut gelirlerinde yıllık kiranın 2 bin 600, işyeri kira gelirlerinde ise 22 bin lira vergiden istisna edilecek.
İstisna tutarının altında konut kira geliri elde edenler beyanname vermeyecek. Menkul sermaye iratlarına, 2009 yılı gelirlerine yüzde 16,7 indirim uygulanıyor. Geçen yıl elde edilen menkul sermaye iratlarından, 1 Ocak 2006 tarihinden önce ihraç edilmiş olan ve Gelir Vergisi Kanunu'nda sayılan her nevi tahvil ve Hazine bonosu faizleri ile Toplu Konut İdaresi ve Özelleştirme İdaresi'nce çıkarılan menkul kıymetlerden sağlanan gelirler de indirim oranı uygulanmak suretiyle beyan ediliyor.
Dövize, altına veya başka bir değere endeksli menkul kıymetler ile döviz cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden elde edilen menkul sermaye iratlarının beyanında indirim oranı uygulanmıyor.
Bu arada Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2010 Şubat ayı verilerine göre, Türkiye'de 1 milyon 678 bin 574 beyannameli gelir vergisi, 839 bin 662 adet kira geliri mükellefi bulunuyor.