AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, Öncü TV Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sunduğu Gündem Özel Programı’nın konuğuydu.
Mustafa Keskin’in yanı sıra AK Parti Düzce Milletvekilleri Fahri Çakır ve Ayşe Keşir, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz telefon bağlantılarıyla programa katılım sağladılar.

“Devletimiz ilk günden itibaren halkımızın yanında”

Sözlerine, afetteki can kayıplarımıza Allah’tan rahmet dileyerek başlayan AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, şunları söyledi:
“İlk önce Düzce’de yaşanan sel felaketinden dolayı can kayıplarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa diliyorum. En yakın zamanda da kayıplarımıza ulaşmayı umuyorum. Devletimiz ilk günden itibaren halkımızın yanında. Arama ve kurtarma çalışmalar olsun hem de içme suyu çalışmaları ve yol çalışmaları olsun uğraş gösteren tüm personel ve bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. O gece 04.00 sularında Dokuzdeğirmen Köyü’ne intikal ettim. İlçe başkanımız 10 saat kadar mahsur kalmıştı. O gece inanılmaz bir şekilde, Düzce’nin görmediği şekilde 100 yılda göreceğimiz yağışın 4’te 1’ini 18 saatte aldık. Allah beterinden korusun.”

“Afet bölgesi gibi çalışıyoruz”

Tüm siyasi partilerin insanı olarak ellerinden geleni yapmak adına bölgeye geldiklerini, devletin de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla tüm imkanlarıyla bölgede olduğunu belirten Keskin, afet bölgesi ilan edilmiş gibi tüm yardımların yapıldığını söyleyerek, şu ifadelerde bulundu:

“Devletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla, tüm imkanlarıyla seferber oldu. Afet bölgesi ilan edilmesi kapsamında haberler bize de ulaştı. Düzce genelinde selden ve heyelandan zarar gören tüm yurttaşlarımıza yardımcı olacağımızı söyledik. Afet Bölgesi ilan edildikten sonra ne yapılacaksa şu an yapıyoruz zaten. Devlet, üzerine düşen her şeyi yapıyor. Burada önemli olan ilk günden itibaren devlet tüm imkanlarını seferber ediyor. Tüm siyasi partilere de teşekkür ediyorum. Onların da yetkilileri gelip afet bölgesinde vatandaşları ziyaret ettiler. Sivil toplum örgütlerine, tüm vatandaşlara teşekkür ediyorum. AFAD müdürümüzle görüştüm. Düzce genel olarak afet bölgesine girdi. Düzce’de bu afet kapsamında sel ve heyelandan dolayı girmiş durumda. İlk etapta hasar tespit çalışmaları yapıldı. Durum tespiti yapılması lazımdı bunlar yapıldı. İl müdürlüklerimiz çalışıyor. Özellikle borçlarla ilgili bir çalışma var. Devletin tüm kurumları vatandaşın önüne engel olacak her şeyi çözmek üzere çalışıyor.”

“Yeniden imar için elimizden geleni yapacağız”

Öncü TV Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın “İl başkanları toplantısına gideceksiniz. Sayın Cumhurbaşkanımız bölgedeki durumu soracaktır. Burada neler sunacaksınız, talepleriniz neler olacak?” sorusu üzerine ise Mustafa Keskin, şunları söyledi.
“Düzce’nin özellikle yeniden imarı için elimizden geleni yapacağız. Çevre Şehircilik Bakanımızın ziyareti çok önemliydi. Belediyelerimiz ve özel idarelere devletin tüm imkanları aktarıldı. Biz de Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bakanlarımızın ve il başkanlarımızın geldiklerini biliyoruz. Biz de yapılan son durumu kendisine aktaracağız. Perşembe başlayıp Cuma günü devam edecek İl Başkanları Toplantısı’nda eksikleri dile getireceğiz. Buradaki eksikliklerin en kısa sürede giderilmesini sağlamak bizim görevimiz.”

“Direkt afetzedelere yardım edebileceğimiz bir yönetmelik”

Programa canlı telefon bağlantısıyla bağlanan AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, Afetlerin Genel Hayata Etkililik Oluru yönetmeliği hakkında da konuştu. Çakır, şunları söyledi:
“Tekrar geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Afet kapsamı ve afet bölgesi terimlerini açığa kavuşturmak lazım. Bölge olarak afet bölgesi ilan edilmesi için yerleşim yerinin olduğu gibi değişmesi lazım. Bu nedenle ‘Afetlerin Genel Hayata Etkililik Oluru’ yönetmeliğiyle direkt afetzedelere yardım edebileceğimiz bir yönetmelik. Cumhurbaşkanımız dün bakanımızı da aradı. Kendisi gerekli bilgileri aldı. Karatavuk Köyü’nde heyelan riski vardı. Ne olur ne olmaz tespitleri yapılıyor. Akçakoca’da da hasar tespitleri yapılıyor. Vatandaşın yaraları sarılacak.”

“Evlerini kaybedenler 20 ile 30 sene arasında faizsiz yardım alacaklar”

Afet bölgesi ilan edilmesi için yerleşim yerlerinin boşaltılması gerektiğini belirten Vekil Çakır, şu ifadelerde bulundu:
“İnsanlar evlerini bölgelerini terk etmek istemediler. Bu nedenle mutlaka zararlarının giderilmesi gerekiyor. Bunun için de ‘Genel Hayata Etkililik Oluru Yönetmeliği’ni uygulamak lazım gelmekte. Evlerini kaybedenler 20 ile 30 sene arasında faizsiz yardım alacaklar. Düzce sınırları içerisinde bir kez daha afet olursa aynı yönetmelik kapsamında aynı şekilde değerlendirilecek. Sel bölgesinde ciddi anlamda da heyelanın devam edeceği tespit edildi. Şimdi bir zarar çıkmasa da ilerde çıkabilir. Mevcut yönetmelik uygulanacak ve sorunlar hızlı çözülecek.”

“Acıdan ajitasyon yapmak bu toprağın siyasilerine yakışmaz”

Ümit Yılmaz’ın “5 kuruş gelmedi!” şeklindeki açıklamalar hakkında da konuşan Çakır, şunları söyledi:
“Çok talihsiz bir olay yaşadık. Sayın il milletvekilimizin, ‘Kimse gelmedi, 5 kuruş gelmedi. Hesabını soracağız!’ şeklindeki açıklamaları acının üzerinden ajitasyon yapmaktır. Bu bize ve bizim topraklarımızda yetişen siyasetçilere yakışmaz. Bunu kendisinin heyecanına veya tribünlere şov yapma isteğine verebilirim. Acıların üzerinden ajitasyon yapmayı doğru bulmuyorum. Coğrafya bir kaderdir, kaderimizi yaşıyoruz. Devletimiz, Cumhurbaşkanımız görevinin başında. Akçakoca Belediye Başkanı da yaptığı açıklamada bu arkadaşımızı yalanladı. Arkadaşımızın bu tutumunu kınıyorum.”

“Ümit Yılmaz vekilimizin açıklamaları talihsiz”

Mustafa Keskin, "Afet bölgesi ilan edilme durumunu siyaset malzemesi yapanlar var. Bunlara gerek yok. Bu bize yarar sağlamaz." diyerek şöyle devam etti:
“İnsanlarımız canlarıyla, mallarıyla uğraşırken siyasileri de ağırladı. Fakat bazı siyasi partilerin, özellikle Ümit Yılmaz vekilimizin açıklamaları talihsiz. Biz tüm siyasi partilerin il başkanlarıyla görüşüyoruz sürekli. Biz hizmet için parti gözetmeyiz. Madem bir cumhur ittifakı kuruldu. Buna kimsenin zarar verilmesine izin vermeyeceğiz. Yalan yanlış, bilgi kirliliğini doğuracak hareketlere izin vermemeliyiz.”
 
Sadullah Ünsal’ın İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri’nin bölgeye yardımlarını hatırlatması üzerine Keskin, ”İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. İnsani olarak yaptıkları yardımdan dolayı mutluyuz. Kadın kollarımızın yaptığı çalışma da vardı. Ev ev dolaştılar. Herkes bir faydam olsun diye çabalıyor. Bu kutsal bir görev.” dedi

Ne gerekiyorsa maksimum gayret gösteriliyor”

Canlı telefon bağlantısıyla yayına katılan bir diğer AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce’nin her şeyin en iyisine layık olduğunu söyledi. Keşir, sözlerine şöyle devam etti:
“Afet bölgesi olması konusunda çalışmalar yapıldı. Maddi hasarlar çok önemli. Bütün bunların hepsi süreci belirleyen unsurlar. Afet bölgesi şehrin tamamını kapsar. Sel ve heyelan felaketleri ilçelerimizin belli bölgelerini etkiledi. Bu nedenle de Genel Hayata Etkililik Oluru yönetmeliği devrede. İlk günden bugüne kamu kurumlarının hepsi bir afette ne yapılması gerekiyorsa hepsini yapmak konusunda maksimum gayret gösterdiler.”

“Açıklamayı hükümet yapacak”

Başlıca geçim kaynaklarımızdan olan fındık hakkında da konuşan Ayşe Keşir, şunları söyledi:
“Karadenizli milletvekilleri kendi aramızda geçmişte de olduğu gibi bir araya geldik. Her bir il için dosya hazırlayıp bakanımıza sunduk. Her bir vekil kendi şehri için sorunları ve soruları konuştu. Bu açıklamayı hükümet yapacak. Bu konular olgunlaşacak. En kısa sürede de Sayın Bakan’ımız ya da cumhurbaşkanımız tarafından bir açıklama bekliyoruz. Biz, vekilim Fahri Çakır ile birlikte hemşerilerimiz bize ne ilettiyse kalem kalem hepsini ifade ettik. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar.”

“Akçakoca Belediyesi’ne yardım gitmedi dedik”

Programa telefon bağlantısıyla katılan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır’ın kendisi hakkında söyledikleri üzerine şu ifadelerde bulundu:
“Akçakoca belediyesi selden en fazla mağdur olan belediyedir. Belediye araçları hasar gördü. Çivi Deresi, Değirmenağzı, 15 Temmuz Şehitler Parkı ve birçok yer büyük hasar gördü. Valilik’ten Akçakoca Belediyesi’ne herhangi maddi, araç ve mazot yardımları gelmedi. Biz bunu ifade ettik. Biz merkezin yardım almadığını ifade ettik. Yanlış anlaşılmışız. Herhangi bir destek geldi mi bugün bilmiyorum ama düne kadar herhangi bir destek gelmedi. Hendek Belediyesi’nden gelen yardımla barajın yolunu açtık. Akçakoca Belediyesi’nin altyapısında büyük sorunlar var. Altyapı komple çökmüş olabilir. İnşallah böyle değildir. Taleplerimiz daha da artabilir. Bunu belirleyebilmek için kameralı vidanjörümüzün olması gerekiyor.”

Fındık sorununu AK Partili vekillerin görüştüklerini belirten Vekil Yılmaz, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyarsız kalmayacaklarını düşündüğünü söyledi. En kısa zamanda fiyatın açıklanıp vatandaşın mağdur edilmemesini beklediğini de söyleyen Yılmaz, konunun takipçisi olacaklarını söyleyerek sözlerini noktaladı.

“Sayın Vekil, bilgi alışverişi yapsın”

MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz’ın Akçakoca Belediyesi’ne Düzce Valiliği tarafından herhangi bir yardımın yapılmadığını söylemesi üzerine, stüdyo konuğu AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin, Ümit Yılmaz’a hitaben şunları söyledi:
“Sayın vekilimize saygılarımı sunuyorum. İlgili kurumlarla bilgi alışverişi yapmasını talep ediyorum. Valilik doğrudan belediyelere yardım yapmaz. Buraya gelen ilk yardım afetzedelere yönelik. Dün itibariyle Akçakoca Belediyesi’ne hem kredi hem hibe hem de makine yardımı yapıldı. İlk önce evi, dükkanı giden insana yardım yapılır. Belediyenin nereden para alacağı belli bu memlekette. Gümüşova’yı kimse konuşmuyor. Gümüşovalılar su sıkıntısı çekiyor. Oraya da bakanlıktan yardım gitti. Bu bilgi kirliliğine alet olmayalım.  Buradaki bütün belediyelerimize bakanımız tarafından bizatihi yardımlar yapıldı. Bizi arasınlar, kendi belediyelerini arasınlar bu şekilde bilgi alabilirler. Gizli kapaklı değil ki bunlar. 2004’ten beri bunu yapıyoruz zaten.”

“Milletvekillerimiz çalışmaları yapmış durumdalar”

Partili il başkanları olarak her ay toplandıklarını ve bu toplantılarda fındık sorununun konuşulduğunu belirten Mustafa Keskin, “Başta fındık fiyatının erken açıklanması ve diğer sorunlar için sayın milletvekillerimiz çalışmaları yapmış durumdalar. Biz de Cumhurbaşkanımıza toplantıda aktaracağız. İnşallah sayın Cumhurbaşkanımız kendisi duyuracaktır.” dedi.

Son olarak belediyelerdeki maaş sorununa dikkat çeken Keskin, “Belediyecilik kolay değil. Başkanımız büyük özveriyle çalışıyor. İnşallah sorunlar çözülecektir” diyerek sözlerini noktaladı.
 

 Haber: M.KADAŞ