Şehir içi trafiğini denetlemek ve düzene sokmak adına Düzce İl Emniyet Müdürlüğü ile Düzce Belediyesi’nin ortaklaşa bir çalışmayla hazırladıkları ve şehir içinde 27 noktaya kurulan TEDES projesi ile ilgili olarak sizler adına halkın nabzını yokladık... Cezaların caydırıcı olamayacağı kanaatini taşıyan vatandaşlar, acilen araç park yerleri yapılması talebinde bulundular…

“Caydırıcı olacağını sanmıyorum insanın içinde olması gerekiyor”
Konuyla ilgili mikrofonumuzu uzattığımız taksi şoförü Salih İsmailoğlu, gençlerin kırmızı ışıkta geçip gittiğini ve uygulamanın bu yönde güzel olabileceğini ifade ederken şunları söyledi: “Biz hiç arabadan inmiyoruz. O zaman dikkat etmek lazım. Caydırıcı olacağını sanmıyorum insanın içinde olması lazım. Beni şimdi öldürseniz kırmızı ışıkta geçmem.” Gençler için cezanın caydırıcı olabileceğini dile getiren 40 yıllık şoför: ”Gençler kırmızıda geçiyorlar. Sarı ışık hazırlıktır, hazırlık yapılır ben kimsenin yaptığını görmedim. Ama bunlar kırmızı ışıkta geçiyorlar.” diyerek gençlerin kırmızı ışık ihlali yaptıklarını söyledi.

HIZ SINIRI 50 Mİ?
Hız sınırının 50 Km oluşunu anlayamadıklarını ifade eden bir çok sürücü adına konuşan Salih İsmailoğlu; “Benim arabam rölantide 60 yapıyor. Neden demiyorlar ki biz bu araçları bu kadar hızlı yapıyoruz ama sisteme düzenleme getirmiyorlar. Ordu’da bana 4 tane radar cezası kesildi. Kesilen cezalar bizden çıktıktan sonra nereye gittiğinin de önemi yok” diyerek önemli bir tespitte bulundu.

CAYDIRICI OLMAZ!
Cezaların caydırıcı olamayacağını dile getiren sürücüler: ”Caydırıcı olur mu olmaz mı bilmiyorum ama bize göre artık değil. Cezaların da yüzde 30’u belediyeye gidecekmiş. Zannediyorum ki yerel yönetimleri canlandırmak adına bir katkıdır. Tekrar söylüyorum cebimizden çıktıktan sonra nereye gittiğinin de bir önemi yok” diyerek her ihlalde ceza sisteminin halkın kurumlara olan tepkisini artıracağı kanaatini dile getirdiler.

CEBİMDEN ÇIKTIKTAN SONRA ÖNEMİ YOK
Bir başka sürücü de cezaların yüzde 30’unun belediyeye gidecek olması konusunda paraların Düzce yararına kullanılması gerektiğini söyledi: “TEDES’i sizden duydum. Güzel bir uygulama caydırıcı olması gerekiyor. Caydırıcı olması için de halk olarak buna destek çıkmalıyız. Özellikle cezalar insanları etkileyecekse maddi açıdan da ben caydırıcı olacağını düşünüyorum. Eğer bu cezaların yüzde 30’u belediyenin kasasına girecekse bu parayı nerede kullanacaklar? Bunu yararlı yerlerde kullanmak, millete hizmet olarak kullanmak gerekiyor. Kaldırımlar yenilenebilir. Düzce içindeki kaldırımlar çok kötü. Bu para belediyenin kasasına aktarılacaksa Düzce yararına kullanılması gerekiyor“ diye konuştu.

GİZLİ RADARA KARŞIYIM
“Gizli radar uygulamalarına karşıyım ama kırmızı ışık ve park ihlalleri denetlenmeli” diyen bir başka sürücü, “Cezaları yiyince aklımız başımıza gelir” diyen Ruhi Güner şunları ekledi: “Herkes kurallara riayet etsin. Herkes kurallara riayet ederse kimse zarar görmez TEDES’e de takılmaz. Caydırıcı olması gerekiyor hele ki Düzce’de… Düzce’de araç kullanan herkes trafik celladı. Cezaları yiyince aklımız başımıza gelir ve o zaman caydırıcı olur. Gizli radar uygulamalarına karşıyım ama park ve kırmızı ışık ihlalleri konusunda denetlenmesi taraftarıyım. Her kırmızı ışığa bir tane konulsa insanlar da oradan cezayı yese ben ona karşı gelmem hatta en çok da ben yerim herhalde. Cezaların yüzde 30’u belediyeye gidecekmiş, bunlar toplumun içinde var olan kurumlar bence çok normal. Ayrıca yayaların ve araçların birbirlerine saygılı olmasını istiyorum” dedi.