Tüm Türkiye’yi yasa boğan Soma faciası siyasi bir tartışmanın da fitilini ateşledi. CHP’li vekiller 23 Ekim 2013'te Soma’daki madenlerde meydana gelen iş cinayetlerini Meclis gündemine taşıyarak, bir araştırma önergesi hazırladılar. 23 Ekim 2013’te verilen önerge ancak 29 Nisan'da Meclis gündemine gelebildi. 29 Nisan'da Meclis Genel Kurulu'nda yapılan görüşmede Soma için araştırma önergesi CHP ve MHP’nin “Evet” oylarına karşın, AK Parti’nin “Hayır” oylarıyla reddedildi. CHP Düzce İl Başkanı Müjgan Çakman da bugün yaptığı basın açıklamasıyla bu felaketin göz göre göre geldiğini iddia etti.


Bu elim kazanın özellikle madencilik sektöründe ihmal ve denetimsizliği had safhaya ulaştırdığını ifade eden Çakman, Bu konuda hükümetin önleyici yeterli denetimi yapmadığı ve tedbir almadığını öne sürdü.


Çakman, “Ülkemiz madencilik sektöründeki iş kazaları konusunda Avrupa da birinci, Çin’in ardından dünyada ikinci sırada yer almakta. Soma’da meydana gelen bu vahim kazadan 20 gün önce Manisa Milletvekilimiz Sayın Özgür ÖZEL ve arkadaşları tarafından verilen araştırma önergemiz AKP oylarıyla reddedilmiş ve göz göre göre bu güne gelinmiştir. AKP Gaziantep Milletvekili Şamil TAYYAR katıldığı bir televizyon programında bu araştırma önergemizi EFTEN PÜFTEN diye nitelendirerek insan hayatını önemsemediklerini açıkça ortaya koymuştur.”dedi.


“Yine ihmal ve duyarsızlık babasız çocuklar, eşsiz kadınlar, çocuklarını kaybeden anne ve babalar ile toplumda büyük bir yara açmıştır.” Diyen Çakman, Soma’da hayatını kaybeden işçilerimize rahmet, yakınlarına başsağlığı dileğini iletti ve bundan sonraki süreçte bu konuda gerekli tedbirlerin alınması için mücadele edeceklerini bildirdi.


Çakman, “Bu durum önemli bir noktayı da gözler önüne seriyor. Özelleştirme nedeniyle Devletin elinden çıkarılan kurumların daha sıkı denetlenmesi gerekirken tam tersine denetimlerin yeterince yapılmadığı ortaya çıkmaktadır. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu güne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de insan hayatının rantsal kazanımların çok çok üstünde tutulması ve bu konuda her türlü önlemin alınması noktasında tüm gücümüzle daima mücadele edeceğiz. “dedi.

 

 

Haber;S.Kaşkır