Geçtiğimiz ay sonunda hava kirliliğinde Türkiye’nin zirvesine yerleşen Düzce’de veriler görece iyileşmeye başlamışken durum o zamandan bile kötü bir hal aldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi verilerine göre Düzce'nin hava kirliliği bugün yeni bir rekor kırdı.

Sağlıklı ve yaşanabilir bir ortam için 0 ila 50 arasında olması gereken hava kirliliği değeri 21 Aralık 2020 saat 11.00’de Eski Bolu Caddesi’nde bulunan seyyar istasyonda yapılan ölçümlerde 470 olarak ölçüldü. İnsan sağlığı için büyük sorun teşkil eden veri sonrası Türkiye’nin en kalitesiz havaya sahip şehri unvanını taşıyan Düzce için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alarm seviyesini yeniden ‘tehlikeli’ye yükseltti. ‘Sağlık alarmı’ verilen Düzce’de, ‘Herkes daha ciddi sağlık etkileri ile karşılaşabilir’ denilerek vatandaşlar uyarıldı.

Ulusal Hava İzleme Merkezi’nde Düzce için “Açık hava sporları kesinlikle yapmayın. Kesinlikle bisiklet sürmeyin. Açık havada yürüyüş kesinlikle yapmayın. Dışarıda piknik kesinlikle yapmayın” notu düşüldü.

İSTASYON SAYISI 1’DEN 3’E ÇIKARILMIŞTI

Kasım ayı sonunda 319’a kadar çıkarak rekor kıran kirlilik endeksinin farklı bölgelerdeki seyrini takip edebilmek adına Düzce’deki hava istasyonu sayısı 3’e çıkarılmıştı. Diğer iki istasyon olan Belediye Meydanı’ndaki istasyonda kirlilik değeri 57 olarak ölçülürken Bahçeşehir istasyonunda ise değer 58 çıktı.

HABER: Mehmet GÜNESEN