Düzce İl Genel Meclisi’nin, Bolu’ya bağlı ilçe iken Düzce’den çıkarılan ve Bolu’da sergilenen tarihi eserlerin geri verilmesi amacıyla başlattığı kamuoyu oluşturma kampanyalarının tartışmaları iki kentte de sürüyor. Haftalardır yaşanan bu tartışmaların ardından geçtiğimiz günlerde Bolu yerel basınında “Bolu’dan Düzce’ye tarihi eser verildi” yönünde çıkan haberler üzerine önemli gelişmeler yaşandı.
Bolu İGM toplantısına katılan Turizm İl Müdürü Hasan Kaplan, “Düzce İl Genel Meclisi’nin ‘Biz tarihi eserlerimizi geri istiyoruz’ demesiyle, ne Bolu İl Genel Meclisi, ne de müdürlüğümüz ‘Alın size tarihi eserleriniz!’ demez. Onların isteğiyle olmaz bu” dedi.
Bolu kökenli eserler de Düzce’de
Bolu Müze Müdürü Mustafa Güneş ise,  haftalardır devam eden tartışmaların tarihsel sürecine değinerek, “Düzce İl Genel Meclisi’nin isteğiyle ilgili olarak, kısaca bilgi vermek istiyorum. Düzce 2001 yılında il oldu. Düzce ili Konuralp Beldesi’ndeki Konuralp Müzesi ise 1993 yılında Bolu’ya bağlı bir müze olarak hizmete açıldı. Bu tarihte bu müze 5 bin 614 eserle Bolu Müzesi tarafından ziyarete açıldı. O dönemki çalışmalarda arkeolog olduğum için bende bulundum. Bu eserlerden tam 5 bin 612 tanesi Konuralp ve çevresinde bulunan eserlerden oluşmaktaydı. Ve bunların tamamını orada bıraktık. Dönemin Turizm Bakanı tarafından ziyarete açılan müze 2002 yılına kadarda bize bağlı bir birim olarak hizmet verdi. Düzce’nin il olmasıyla sonrası bu müzeye de müdürlük statüsü verildi. Şimdi Konuralp Müzesi Müdürü diyor ki; ‘Bizim müzemizde Konuralp Müzesi menşeli olmayan birçok eser var. Düzce kökenli Bolu’da, Bolu kökenli bazı eserlerde Düzce’de!’ Müze müdürü bu nedenlerle bakanlık komisyonunun yeniden tespit yapıp, Düzce kökenli tüm eserleri bünyesinde toplamak istiyor. Bu talep bakanlığa gidiyor.” Dedi.
Bakanlığa iletildi
Düzce’nin başvurusu üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendilerinden görüş istediğini ifade eden Güneş, “Bakanlıkta başvuru üzerine bizden görüş isteğinde bulundu. Bizde uzmanlarımız vasıtasıyla ayrıntılı bir rapor hazırlayıp, Konuralp Müzesi açıldığında 5 bin 614 eserin bu müzeye devredildiğini, bu müzenin ziyarete açıldığını raporlarla bakanlığa ilettik. Devirden sonra ise, satın alma yoluyla müzemize nadir bulunan iki önemli ve değeri yüksek eser kazandırdık. Sorunun asıl çıkış noktası bu. Konuralp Müzesi, yani Düzce bu tartışmalarda aslında bu iki eseri istiyor Bolu’dan. Bu iki eserlerden biri Roma İmparatorluğu’ndan kalan bir büst, diğeri ise yine Roma Dönemi eserlerinden kadın heykelidir. Biz bunları satın alma yoluyla müzemize kazandırdık. Raporumuzda da bunu belirttik. Biz Düzce’ye başka eser vermek istemiyoruz” şeklinde konuştu.
“Düzce’ye hiçbir eser vermedik”

 Düzce’nin tarihi eser talebi karşısında son olarak Güneş, “Düzce’ye vereceğimizi zaten verdik. Satın aldığımız bu iki eserde diğer eserlerimizi tamamlayıcı niteliktedir. Bunları da devretmemizin mümkün olmadığını da bakanlığa bildirdik. Bakanlık bizim görüşlerimizi onayladı. Ve bakanlık ayrıca, Konuralp Müzesi’ne de bilgi verdi. Düzce İl Genel Meclisi’nin bu konuda karar almasına ben çok anlam verebilmiş değilim. Ama Bolu’dan herhangi bir tarihi eserin verildiği yönündeki bilgiler asla doğru değildir. Bunun bilinmesini istiyorum” şeklinde  konuştu.

Kaynak; Boluexpress