Mekke'nin yaklaşık 5 kilometre uzağında bulunan Mina'da şeytan taşlama sırasında izdiham çıktı. Faciada ilk belirlemelere göre en az 453 kişi hayatını kaybederken 719 kişi de yaralandı.  

Mekke'deki izdihamın, şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi. Facianın yaşandığı bölgeye 220'den fazla ambulans ve 4 bin kurtarma personeli gönderildiği belirtildi. Suudi Arabistanlı yetkililer, şeytan taşlamaya gelecek hacılar için alternatif rotalar belirlenmeye çalışıldığını aktardı.İzdiham bölgesinde kalan hacıların tahiyesi için ise koridor oluşturuldu.

Mina'da yaşanan izdihamın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Hac İdare Merkezinde kriz masası oluşturuldu.  İzdiham nedeniyle 400'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı facianın ardından Diyanet İşleri Başkanlığı harekete geçti. Mekke'deki Diyanet İşleri Başkanlığı Hastanesinin yetkilileri ise şu ana kadar herhangi bir Türk hacının faciadan etkilendiğine dair bilginin kendilerine ulaşmadığını bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mina’da yaşanan facianın ardından açıklama yaptı. Erdoğan, Mina’daki izdiham faciasının İslam dünyasında büyük üzüntü yarattığını belirtirken ölenlere rahmet diledi ve tüm Müslümanlara taziyelerini dile getirdi.

Mekke'de Hac ibadetini yerine getirmek üzere 2 milyondan fazla Müslüman bulunuyor. Kâbe'de 11 Eylül günü genişletme projesi kapsamında Mescid-i Haram dışında bulunan bir vinç devrilmiş, yaşanan faciada aralarında 8 Türk'ün de bulunduğu 107 kişi hayatını kaybetmişti.