Dünya üzerinde jeopolitik bir öneme sahip olan Türkiye üzerinde küresel güçlerin oynamak istediği ancak amaçlarına ulaşamadığı oyunlara ilişkin önemli tespitler düzenlenen konferasla paylaşıldı.

Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından “Dünden Yarına Jeopolitik Merkez Olarak Türkiye ve Büyük Oyun: Aktörler, Eylemler, Süreçler” başlıklı bir konferans düzenlendi. Akçakoca Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın konuşmacılığını Yüksekokul Müdürü ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zafer Akbaş üstlendi. Dünya tarihi ve ileri sürülen teoriler ile ilgili ayrıntılı bilgi vererek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Zafer Akbaş, Türkiye’nin dini kimliği, coğrafi konumu, dünden bugüne getirdikleri ve jeopolitik konumuyla dünyada oynanan ya da oynanması planlanan birçok senaryonun tam ortasında olduğunu ifade etti. Jeopolitikanın günümüzde öneminin yeniden arttığını söyleyen Doç. Dr. Akbaş, bu bağlamda Türkiye’nin önemli bir aktör haline dönüştüğünü ve uluslararası politikada daha etkili olduğunu belirterek, Türkiye’nin merkez ülkelerden biri haline geldiğinin altını çizdi.

Günümüzde yaşanan birçok olayın bu eksende cereyan ettiğini söyleyen Doç. Dr. Zafer Akbaş, küresel güçlerin çıkarları doğrultusunda kendi kaynaklarını yönettiğine ve kendilerine ait olmayan kaynakların da transfer sürecini yönettiklerine dikkat çekerek, bu noktada Türkiye’den, konumu ve özellikleri itibariyle birçok ülkenin rahatsız olduğundan söz etti.

"En önemli aktör olduğu büyük güçler tarafından kabul edildi"

Tarihsel, kültürel ve medeniyet gelişimine anavatanlık yapan Türkiye’nin; jeostratejik ve jeoekonomik özellikleri yanında geçmişten günümüze kadar sürdürmüş olduğu Müslüman dünyasının en önemli aktörü olma özelliğinin de büyük güçler tarafından artık kabul edildiğini ifade eden Doç. Dr. Akbaş, birçok ülkenin de dış politikasını bu eksende oluşturmak zorunda olduğunu vurguladı.

Türkiye, etrafında oynanan oyunların farkında”

Uluslararası alanda önemli bir aktör olan Türkiye’nin, etrafında oynanan oyunların farkında olduğuna ve gelişen olaylara bakılınca birçok oyunu bozduğuna dikkat çeken Akbaş, ülkemizin bundan sonra oynanacak oyunları bozmaya muktedir olduğunu sözlerine ekledi.

Batı’nın etkinlik alanı giderek zayıflıyor”

Batı’nın artık eski gücüne sahip olmadığını ve etkinlik alanının giderek zayıfladığını söyleyen Doç. Dr. Akbaş, dünya medeniyetinin ortaya çıkma yeri olan Mezopotamya’nın, asıl kimliğinin ve özelliğinin farkında olduğuna vurgu yaptı.

Milli değerleri, milli şuuru, maddi ve manevi kapasitesi sayesinde hiçbir gücün Türkiye’yi zayıflatamayacağını belirten Doç. Dr. Zafer Akbaş, Türkiye’yi daha güzel ve güçlü yarınların beklediğini söyleyerek sunumunu sonlandırdı. Konferans, katılımcılarla toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.