Düzce’de ağustos ayında başlayacak fındık hasadı öncesi tarlalarda hazırlıklar devam ediyor. Düzceli üreticiler her sezon olduğu gibi bu sezon da alın terinin karşılığı olacak bir fiyatın belirlenmesini bekliyor. Birkaç yıl öncesine kadar fındık piyasasının en etkin aktörlerinden olan FİSKOBİRLİK, eski parlak günlerine geri dönmek için hedefe kilitlenmiş bir şekilde üretim ve istihdama yönelik çalışmalarını hızlandırıyor.

Geçmişte Düzceli üreticilerin gözbebeği olan FİSKOBİRLİK’in son yıllarda piyasaya geri dönüp peşin ödeme yapması, güçlü bir yapıya büründüğünü ispatladı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile birlikte alım yaparak üreticilerin tüccarla baş başa kalmasını engelleyen FİSKOBİRLİK yeniden üreticiye güven vermeye başladı.

“Ekonomiye ve istihdama katkı sağlamayı sürdüreceğiz"

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamayı sürdüreceklerini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, birliğin iştirak şirketlerinden Entegre Fındık İşleme Tesisleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (EFİT), son yıllarda fındık ve fındıklı mamul üretiminin yanı sıra istihdam sağlama konusunda ülke ekonomisinin lokomotifleri arasında kararlılıkla yerini sağlamlaştırdığını aktaran Bayraktar, şöyle devam etti:

"Çalışmalarımızın ve emeklerimizin karşılığını almak herkesi olduğu gibi bizleri de mutlu etmekte. Ancak henüz daha yolun başındayız. Ortak üreticilerimize sözümüz var. Bu markayı, bu değeri hak ettiği konuma getirene kadar tüm unsurlarımızla gece gündüz demeden çalışmaya devam ederek ülke ekonomisine ve istihdama katkı sağlamayı sürdüreceğiz."

Bayraktar, FİSKOBİRLİK'in, her zamankinden daha güçlü ve kararlı şekilde hedeflerine adım adım ilerlediğini de kaydetti.

Dünyanın en büyük fındık kooperatifi 

Öte yandan dünyanın en büyük fındık kooperatifi olan FİSKOBİRLİK, kurulduktan sonra kendi nam ve hesabına fındık alımı ve satımı yapıyor. FİSKOBİRLİK, 1964 yılından 2000’li yıllara kadar Bakanlar Kurulu Kararnameleri ile doğrudan veya dolaylı olarak hazine adına fındık alım satımı yapıyordu. Fakat ortakların ürünlerinin tamamını kooperatife satmamaları, alınan ürünlerin yurt dışına satışının az olması ve depolama maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle uğradığı zararlardan dolayı yeniden yapılandırma programına alınarak 2003 yılından itibaren faaliyetlerini özerk olarak sürdürüyor.