Kuruluşunun 22. yıldönümü dolayısıyla Öncü TV'ye kutlama ziyareti gerçekleştiren CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş'in kendisine yönelik açıklamalarına sıcağı sıcağına yanıt verdi. Kendisini sık eleştiren isimlerden biri olan İl Başkanı Zekeriya Tozan için “Tek bir konuda halkı çıksın o gece istifa ederim” diyen Keleş'in açıklamasını değerlendiren Tozan, çözülmesi gereken konuları dile getirdiklerini savundu.

Toplumsal sorunları gündeme taşıyoruz

Keleş ile ilgili son yaptığı açıklama üzerinden Tozan şöyle konuştu: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak gündemimizde yer alan sorunların toplumsal ve Düzce’mizle ile ilgili olduğunun altını çizmek istiyorum. Benim Sayın Keleş’le ilgili en son açıklama yaptığım konu belediyenin temizlik işçileriyle ilgiliydi. İşçilerden birkaç tanesiyle ben görüştüm. Hatta bir tanesi bir mektup yazdı. İşçiler, mektupta ‘Yüklenici firma alt bir firmayla anlaştı. Yaptığımız sözleşme gereği vasıfsız işçiler asgari ücretin yüzde 25’i, şoför yüzde 30’u gibi asgari ücreti üzerine bu yüzdesel oranlarda maaş alacaklarına dair bir sözleşme yapıldı’ dediler. Eğer siz bu sözleşmeyi yaptıysanız, bin 300 TL’nin üzerine bu yüzdeyi koymak zorundasınız. İşçi arkadaşlar, ‘Bize konumumuza göre 200-250 TL eksik ödeniyor. Bizim rahatsızlığımızı dile getirir misiniz?’ diye şikayette bulundu.”

Kendisine aktarılan sorunları çözüm merci olan Belediye Başkanı Mehmet Keleş tarafından çözülmesi için açıklamalarda bulunduğunu ifade eden Tozan, “İşçiler, Başkan Keleş’e ulaşamadıklarını, ilgili birim müdürüyle birlikte bu konuyu çözemediklerini söylemişti.” diye eklemede bulundu.

O tesis 17 milyon eder mi?

İstanbul'un su ihtiyacının Melen'den karşılanması nedeniyle CHP'li bir çok vekilin şu günlerde birinci gündem maddesi olan Katı Atık Depolama Tesisi ile ilgili açıklamalarla konuşmasını sürdüren Tozan, tesisin 17 milyon TL etmeyeceğini savundu. Tozan, “Katı Atık Depolama Tesisi'nde yapılan işlemler yönetmeliklere uymuyor. Tesisin hangi başkan döneminde yapıldığını önemi yok. AK Parti 3 dönemdir belediye başkanlığı yapıyor. Topu bir başkasına atmak doğru değil. Oraya yapılan tesis 17 milyon eder mi? Tesisi görünce ben şaşırdım. Oraya bir kere tesis diyemeyiz. Tesis için Sayın Keleş, Bolu’ya, Sakarya Pamukova’daki tesise bakabilir. Düzce’yi bence ayrıştırma, enerji üretme, yok edilebileceği bir yapıya ve burada vatandaşların istihdam edilebileceği bir sisteme ihtiyacı var.” dedi.

Melen’e bıraktığınızda İstanbul’a zehir gönderirsiniz

Keleş'in çöp sularını vidanjörlerle arıtma tesisine götürdükleri yönündeki açıklamasını hatırlatan Tozan, “Düzce’deki artıma tesisi evsel atık arıtma tesisidir. Sadece evsel atıkları arıtan bir tesiste çeşitli malzemelerin bulunduğu bir maddeyi arıtamazsınız. Arıtmadan çıkan suyu siz Melen’e bıraktığınızda İstanbul’a zehir gönderirsiniz. Olayın böyle bir sağlık boyutu var.” şeklinde konuştu.

Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi oradan kalkmalı

CHP olarak bu konuya Düzce’nin çevre kirliliğinden kurtulması yönünden baktıklarını vurgulayan CHP İl Başkanı Zekeriya Tozan, şöyle devam etti: “İSKİ Düzce’nin suyunu İstanbul’a içme suyu olarak götürüyorsa, bu sorun Düzce Belediyesi'nin boyunu aşmışsa hiçbir kaynak problemi olmayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin buraya gelerek bir çöp arıtma tesisini kurması gerekiyor. İki Düzce’deki evsel arıtma tesisinin yanına bir tane endüstriyel atıkların arıtıldığı bir tesis kurmalıdır. Mevcut Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi'nin oradan kalkması gerekiyor. Orada o insanlara yaşama hakkı vermiyorsunuz. Orada ne yaparsanız, o koku olacak. Sorunu İSKİ çözmek zorunda, şuanda Kadir Topbaş suç işliyor. Topbaş’ın yetkilidir ve görevlidir. İSKİ suyu kullanıyorsa sorumluluk ona aittir. Gerekeni yapmıyorsa suç işliyordur. İlçelerin arıtma tesislerini yapmalıdır. En önemlisi hala ortada büyük bir eksiklik var. Evsel, endüstriyel ve yağmur sularının kolektör yardımıyla alınıp atık sularının Melen’e veya derelere gitmeyecek şekilde bir sistem kurulmalıdır.”

HABER;C.ÜSTÜNER