17 Ağustos 1999 tarihinde 7.4 şiddetindeki merkezi Gölcük olan ve Düzce'de de büyük yıkıma yol açan Marmara Depremi'nin 17. yıldönümüne sayılı günler kala basının karşına geçen Düzce İnşaat Mühendisleri Odası Temsilci Yardımcısı Hüseyin Aydoğdu, “Depremi unutmadık, unutturmayacağız” ifadesini kullandı.

DEPREM BİR DOĞA OLAYI, İNSAN KAYNAKLI EKSİKLİKLER AFETE DÖNÜŞTÜRÜR”

Açıklamalarına başlamadan önce vatanı ve milleti için canını feda eden tüm şehitlerimize ve depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza rahmet dileklerinde bulunan Aydoğdu, depremin bir doğa olayı olduğunu ancak insan kaynaklı eksiklikler ve yapılan hatalar sonucu afete dönüştüğünü belirtti. Bu hataların sebeplerini ve çözülme şeklini ise şöyle anlattı: “Sorun bir doğa olayı olan depremin kendisinde değil depreme dayanıklı yapı üretilmemiş olmasında yatmaktadır. Gerekli önlemleri almamaktan ya da denetimsizlikten kaynaklanan olumsuzlukları kader olarak değerlendirmemek gerekir. Bunun yerine mühendislik bilimine uygun hareket edilmeli ve deprem büyüklükleri dikkate alınarak yapı üretilmeli.”

KENTLERİMİZ DEPREME HAZIR DEĞİL”

17 Ağustos Depremi’nin üzerinden geçen 17 yılın ardından kentlerin hala depreme hazır olmadığını vurgulayan ve bununla ilgili yapılan çalışmalara değinen Aydoğdu, şunları kaydetti: “Odamız bugüne kadar mühendislik eğitiminden, yapı üretim sürecine kadar geniş bir yelpazede görüş ve önerilerini defalarca kamuoyuyla, ilgili idari ve siyasi birimlerle paylaşmıştır. Odamız tarafından bu konuya ilişkin çeşitli raporlar hazırlanmış, ilgili bakanlıkların düzenlediği birimsel içerikli etkinliklere katılarak değerlendirmelerde bulunulmuştur. Deprem ve ilgili konularda çok sayıda birimsel, mesleki etkinlikler, meslek içi eğitimler düzenlemiştir. Depremin unutulmaması amacıyla kitlesel eylemle ve yürüyüşler organize edilmiştir.”

GÜVENLİ VE SAĞLIKLI YAPI ÜRETİMİ SAĞLANANA KADAR DEVAM”

İnşaat Mühendisleri Odası olarak bir doğal afet olan depremi unutturmamak ve yıkımını en aza indirmek için çalışmalarını tam gaz devam ettirdiklerini belirten Aydoğdu, yapı üretim sürecinde eksiklikleri ortadan kaldırmaya ve yapı stokunu iyileştirmeye kararlı olduklarını ifade etti. Düzce İnşaat Mühendisleri Odası Temsilci Yardımcısı Hüseyin Aydoğdu, “Güvenli ve sağlıklı yapı üretilinceye ve mühendislik hizmeti almadan üretilmiş tek bir yapı kalmayıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” diye konuştu.


C.ÜSTÜNER