Düzce’de dün meydana gelen 5.3 şiddetindeki deprem ve ardından devam eden artçı sarsıntılar nedeniyle Düzce halkı büyük panik yaşadı. İstanbul, Sakarya ve Bolu’da da hissedilen deprem nedeniyle evlerine giremeyen birçok Düzceli vatandaş geceyi meydanlarda ve parklarda geçirdi.

12 Kasım 1999 depreminin 22. yıldönümünden 5 gün sonra meydana gelen depremin yankıları Türkiye ve dünya basınında da geniş yer buldu.

Caboğlu, “Düzce afetlere meyilli bir coğrafya”

Dün yaşanan 5.3 şiddetindeki deprem ve ardından devam eden artçı sarsıntılar, Düzce’nin siyasilerinin de gündemindeydi. Dün yaşanan depremle ilgili Öncü Haber Mikrofonuna konuşan MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu, tüm Düzce halkına ‘geçmiş olsun’ temennisinde bulunarak,  “Böyle bir depremde kaybımızın olmaması bizim tesellimiz.  Türkiye, ülkemiz olarak bulunmuş olduğumuz bu coğrafi bölge afetlere her zaman sel afeti, deprem afeti bu gibi şeylere her zaman meyilli bir coğrafya. Ama işte dediğim gibi bir can kaybımızın olmayışı bu bizim tek tesellimiz. Biz Düzce olarak depreme alışkınız. Daha doğrusu o büyük 12 Kasım depreminden sonra yapılan yapılaşmalarla ilgili de, yatay mimariden sebep Düzce'de bina yıkımı olmadı. Ufak tefek hasarlar olabilir. Biz dün geceden beri halkımızın yanındayız. Halkımız gerçekten çok metanetli. Bu manada Allah bir daha böyle bir afeti yaşatmasın tek temennimiz bu. Tabii böyle bir şey beklemiyorduk. Daha 12 Kasım'ı yeni andıydık. Böyle bir şey beklemiyorduk, ama zaten afet geliyorum demez. Çok önceden beri bilim adamlarının tahminin böyle bir deprem beklentisinin olduğu yönündeydi. Ama hazırlıklı mıydık, bana göre can kaybının veya bina yıkımlarını olmayışı Düzce'de bir nebze geçmişten bir ders alınmış ve çalışmalar yapılmış” dedi.

Koloğlu: “22 sene sonra deprem tekrar kendisini hatırlattı...”

Depremlere karşı her zaman hazırlıklı olunması gerektiğini kaydeden Cumayeri Belediye Başkanı Mustafa Koloğlu’da, “Öncelikle mal kaybı ve can kaybımız yok. Allaha şükür tabii hatırlattı. 22 sene sonra deprem tekrar kendini hatırlattı, iyi hatırlattı, yani 4 ve 5 defa sallandı, beşik gibi sallandı. Bize ders olmalı. Depremi hemen unutuyoruz, yüksek katlı binalar yapıyoruz, işte depremde diyoruz ki tamam, bu işten vazgeçelim. Tekrar yatay mimariye dönelim, unutuyoruz, unuttuktan sonra tekrar yükselmeye başlıyoruz. Zaman zaman bize hatırlatıyor, her zaman hazırlıklı olmak lazım. Depremin ne zaman geleceği belli olmuyor. O yüzden her zaman hazırlıklı olmak lazım. Can kaybı ve mal kaybının olmaması tek tesellimiz oldu” diye konuştu.

Dilber: “Depremlere karşı halkımız daha bilinçli”

Dün yaşanan depremde Düzce halkının bilinçli davrandığını söyleyen Düzce Kent Konseyi Başkanı Ali Dilber ise, “Deprem dünyanın, Türkiye'nin ve Düzce’nin bir gerçeği, bizde deprem bölgesindeyiz. Bu deprem 20 yılda bir bizi yokluyor. Tabii, daha önceki depremlere nazaran, halkımız daha bilinçli. Ben şunu gözlemledim, kendi ofisimdeydim, insanlar sağa sola kaçışmaktansa, cenin pozisyonu aldılar ve deprem anında panik yapmadılar. Bu deprem bilinci açısından sevindirici, ama tabii can kaybımız ve mal kaybımızın olmaması, olayın sevindirici yönü, Allah daha beterinden saklasın. Bu bir gerçek; bunu biz yaşıyoruz ve yaşayacağız bu bölgede. Binalarımız ona göre yapacağız. Depremi hiç bir zaman unutmayacağız. O zaten kendini 20 yılda bir hatırlatıyor. . Can bir tane, can tatlı, yedeği yok. Tabii insanlar korktuğu zaman, korku da insan olduğu için oluşan bir duygu. Korkanlar psikolojimken evlerine giremeyecektir. Belli bir kısım arkadaşlarımız, evlerine benim gördüğüm girdiler, bir kısmı giremedi. Tabii artçılar da devam ettiği için. Arkadaşlarımız, halkımız korkuyor ve girmiyorlar.  Düzce önceki depremlere nazaran hazırlıklıydı. Tamamen hazırlıklı dersek o da tabii doğru olmaz. Yaşadıkça bu tecrübe ediniyoruz bu işleri” açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI