66 ilde yaşam alanlarının gürültü ile tehdit edilmesinin önüne geçmek adına düğmeye basıldı.

Tüm çevre kirliliği faktörlerinde olduğu gibi en uygun olan çözümü gürültüyü kaynağında önlemek olarak belirleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2017 yılında 66 ilde gürültü haritası hazırlanması için işe koyuldu.

Hem kentlerde akustik planlamanın yapılması hem de sessiz alanların korunmasını amaçlayan stratejik gürültü haritalarından 25'i 2017'de tamamlandı. Düzce'nin de aralarında bulunduğu 41 ilde ise çalışmalar hala devam ediyor.

Ulaşım araçları, şantiye, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları ve konutlara gibi alanlarda beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde standartlar üzerinde gürültü oluşturulması halinde ilgili birimlerce ceza uygulanırken, Düzce'de özellikle öğrencilere sınavlara hazırlanırken çok ciddi sıkıntılar çektiren ses kirliliğinin kaynakları bu haritayla ortaya konacak.

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında nüfusu 100 bini geçen ve nüfus yoğunluğunun kilometrekare başına bin kişiden fazla olduğu şehirleşmiş alanlar için hazırlanan ve Türkiye'de bu kritere uyan 66 ilden biri olan Düzce'de gürültü haritasını hazırlama çalışmalarının 2019 sonuna kadar tamamlanması planlanıyor.

Haber: C.ÜSTÜNER