Hecinler’de yine tansiyon yükseldi. Katı Atık Depolama Tesisi’ni istemeyen köylüler aylar sonra yeniden çadırlarını kurdu ve tesis önünde nöbet tutmaya başladı. Tesisin tekrar faaliyete geçtiğini duyarak karşı çıkan vatandaşlarla zabıtalar arasında dün yaşanan gerilimin ardından yeniden direnişe geçen köylülerin gergin bekleyişi sürerken, yeniden ortaya çıkan krizin nasıl çözüme kavuşacağı merak konusu oldu.

SADECE 1 YIL HİZMET VERDİ

Eski Başkan İsmail Bayram döneminde yapımına başlanan ve 2014 yılındaki yerel seçimlerden sonra başkanlık koltuğuna oturan Mehmet Keleş’e açılışı nasip olan tesis sadece 1 yıl gibi bir süre hizmet verdikten sonra gelen mahkeme kararıyla kapılarını kapatmıştı. Faaliyeti mahkeme kararıyla durdurulan tesisin tekrar hizmet vermesinin önündeki engellerin kalktığı ise dün belediye kamyonlarının çöp dökme girişimiyle ortaya çıkmış oldu. Çöp kamyonlarının tesisi kullanmasının altında yatan nedeninin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün tesisteki mührü ortadan kaldırması olduğu öğrenildi.

İSKİ YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK KAPILARI AÇTIRDI

İSKİ’nin Melen Projesi için oluşturulan baraj alanına 24 kilometrelik bir mesafede bulunan Hecinler mevkiindeki tesisin faaliyeti, uzak koruma havzasında yer alması nedeniyle mahkeme kararıyla durdurulmuştu. İSKİ’nin Çevre Düzeni Planıyla çelişen maddesini değiştirerek bakanlığa bildirmesinin ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kararı uyguladı ve mührü kaldırdı.

DİRENİŞ TEKRAR BAŞLADI

Köylülerin özellikle yayılan kötü koku ve yazın köyleri istila eden sinekler yüzünden istemediği ve eylemlere sahne olan tesis, mührün kaldırılmasıyla belediye ile halkı tekrar karşı karşıya getirdi. Aylarca tuttukları nöbete yeniden başlayan köylülerin konuyu bir kez daha mahkemeye taşıyacağı öğrenildi.

ÇÖP KAMYONLARININ GEÇİŞİNE İZİN VERİLMİYOR

Öte yandan yaşanan arbedenin ardından tesise giden yolda kamp kuran köylüler, çöp kamyonlarının geçişine izin vermiyor. Köylüler gündüz barakada akşamları ise ateş başında nöbet tutarak tesise çöp döktürmüyor.



Çöp dökmeye gelen kamyonlar uzun süre bekleyip dönerken, İl Jandarma ekipleri köylü ve yetkililer arasında yeni olayların yaşanmaması için tedbir aldı. Vatandaşların konuyla ilgili taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kadar götüreceği öğrenildi.