Antalya merkezli kurduğu A-Z Tohum Ar-Ge ve Yurt Fide şirketinde hibrit sebze tohumlarının ıslahını, üretimini ve satışını yapan Akçakocalı iş insanı Ali Uzun, yerli tohumu sadece ülkenin değil dünyanın dört bir yanına gönderiyor.

7 yıl önce kurdu, parmakla gösteriliyor

7 yıl önce kurduğu ve başarılarıyla adından söz ettiren A-Z Tohum şirketi aracılığıyla hem Türkiye’nin her bölgesinde hem de komşu ülkeler başta olmak üzere 20’ye yakın ülkede tohum çeşitlerinin deneme, tanıtım ve satışını yapan AK Parti Antalya İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Ziraat Mühendisi Ali Uzun, ‘Her daim çiftçinin, üreticinin yanında olma’ düsturuyla faaliyet alanını yıldan yıla daha geniş alana yayıyor.

Alanında parmakla gösterilen ve ülke tarımına büyük katkı sağlayan Uzun, katıldığı programlarda da tarımsal kalkınmanın önemine işaret ediyor.

“Ar-Ge ve gıda güvenliği önemli”

Yakın zamanda konuk olduğu Agro TV’de araştırma-geliştirme faaliyetlerinin önemi üzerinde duran Uzun, şöyle konuştu:

“Şahsi olarak biz gelişmiş ülke ve gelişmekte olan ülke olarak ikiye ayırırsak biz gelişmekte olan ülkeden gelişmeye aşamasında olan ülkeyiz. Çünkü biz neyi konuşuyoruz henüz üretim planlamasını konuşuyoruz. Hâlbuki biz neyi konuşmalıydık gıda güvenliğini konuşmalıydık. Bir üst sekmeye geçmeliydik ama biz hala ‘Nerede hangi ürünü dikelim, ürün desenimiz nasıl olmalı, fiyat politikamız nasıl olmalı, taban fiyatımız nasıl olmalı?’, ülke gündemimiz bunlarla meşgul. Dolayısıyla biz tarım manasında tam bir gelişmiş ülke değiliz. Her ne kadar birçok üründe hem dünyada hem Avrupa’da sebze üretimi yapıyor olsak da… Tarımın diğer ürünlerinde olsun 1., 2., 3. sırada olsak da bana göre üretimde 1., 2. sırada olmak çok bir şey ifade etmiyor. Kazançta yani nitelikte ürettiğin üründe, çiftçiye ve ekonomiye ne kadar katkısı olduğu açısından çok fark ediyor. Dolayısıyla biz ARGE’de de aynı şekilde her ne kadar ARGE’den çok az bir pay alsak da yerel firmalar olarak avantajımız ne, şu; biz diğer firmaların ülkemize gelip de ıslah etmeyi düşündüğü bir Kırkağaç Kavunu’nu düşünün, Kırkağaç Kavunu bize ait bir kavun. Manisa-Kırkağaç’tan yetişme, bunu en iyi ıslah eden kim yine yabancı firma maalesef ismini de vermeyim yine de takdir ediyorum. Biz yabancı firmalar sayesinde rekabet gücümüz oldu yani rekabet kaliteyi doğurur.”

Her Düzce ziyaretinde Öncü Medya’nın kapısını çalıyor

Öte yandan sık sık Antalya’dan soluğu Düzce’de alan ve her kesimle kucaklaşan AK Parti Antalya İl Yönetim Kurulu Üyesi ve iş insanı Ali Uzun’un başarıları memleketinde de takdirle karşılanıyor. Her ziyaretinde Öncü Medya Grubu’nun kapısını çalmayı ihmal etmeyen Uzun, Öncü Medya Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’a çalışmaları hakkında bilgi verirken, Düzce’de hayata geçirmek istediği Türkiye’ye örnek nitelikteki projelerinden de bahsediyor.