HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA!

Düzce’de son günlerde etkili olan sis, günlük yaşamı ve ulaşımı olumsuz etkiliyor. Isınma amaçlı kömür kullanımının artmasına bağlı olarak hava kirliliğinin de yavaş yavaş alarm düzeyine yaklaştığı şu günlerde sabah ve akşam saatlerinde adeta göz gözü görmüyor.

SİS VE KİRLİLİK BİRLEŞİYOR

Düzce kent merkezinde olduğu gibi yollarda da sis etkisini gösteriyor.

Sis nedeniyle görüş mesafesinin azaldığı D-100 İstanbul-Ankara kara yolu Çoban, Öztürkler ve Kervan kavşakları ile Anadolu Otoyolu Düzce geçişi, D-655 Düzce-Zonguldak Batı Karadeniz bağlantı yolunda önlem alan trafik ekipleri, sürücüleri dikkatli seyretmeleri konusunda uyarıyor.

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte sisin etkisini öğle saatlerine kadar sürüyor.

KIŞ AYLARINDA TEHLİKELİ BOYUTLARA ULAŞIYOR

Öte yandan uzmanlar soğuk hava, ısınmak için daha fazla yakıt kullanımı, soğuk kirli sis ve duman sonucunda yer seviyesinde sıkışan kirletici maddelerin büyük çevresel sorunlara neden olduğuna dikkati çekiyor.

Düzce gibi birçok kentte etkisini arttıran hava kirliliğine ilişkin açıklamalarda bulunan akademisyenler, plansız kentleşme, endüstrileşme, fosil yakıtlı motorlu taşıtların sayısındaki artış ve düşük kaliteli yakıt kullanımı nedeniyle özellikle kış aylarında hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığına işaret etti.

DOĞAL GAZ KULLANIMI YAYGINLAŞTIRILMALI

Hava kirliliğinin, canlıların yaşamlarını olumsuz yönde etkileyen ve ekonomik kayıplara yol açan ciddi bir sorun olduğu gibi fiziksel zararları da bulunduğunu vurgulayan uzmanlar, doğal gaz kullanımının yaygınlaşması ve endüstriyel tesislerdeki iyileştirmelerin en önemli çıkış yolu olduğunu belirtti.

Her yıl uygulamaya konan iyileştirici adımlara rağmen kirlilik seviyesinin istenilen düzeyde olmadığı Düzce’de doğal gaz kullanımının köyleri de kapsayacak şekilde ilin geneline yayılması kurtuluş reçetesi olarak görülüyor. Bunun için Ankara’da siyasetçi ve bürokratlara büyük iş düşüyor.