17 Ağustos 1999 günü saat 03.02'de meydana gelen ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından merkez üssü İzmit Gölcük olarak açıklanan 7.4 şiddetindeki deprem Düzce'de büyük bir yıkıma yol açtı. Marmara depremi olarak da anılan deprem özellikle İzmit, Adapazarı, Yalova ile İstanbul, Bursa ve Eskişehir'in bir kısmı ile Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova ilçelerinde can ve mal kaybına neden oldu. 17 Ağustos deprem felaketinde bölgemizde en fazla can ve mal kaybı Düzce merkez, Gölyaka, Cumayeri, Gümüşova ve Çilimli ilçelerinde meydana geldi. Toplam 270 kişinin hayatını kaybettiği depremde 685 kişi enkaz altından kurtarılırken bin 157 kişi de yaralandı.

 

Her yıldönümünde aynı soru: Depreme hazırlıklı mıyız?

 

17 Ağustos Marmara Depremi'nin üzerinden 87 gün geçtikten sonra, henüz depremin yaraları sarılmaya çalışılırken merkez üssü bu kez Düzce olan depremle ikinci büyük yıkımı yaşayan Düzce'de hala depreme hazırlıklı mıyız sorusu sorgulanıyor. 2 kez ölüm, yıkım, acı ve kederi yaşayan Düzce'de özellikle kent merkezinde yoğunlaşan yapılaşma, hala deprem enkazlarının ve hasarlı binaların mevcut olması, merkezde kat imar izni 3 iken 4 kat ve daha fazlasına izin verilmesi talebinin gündeme gelmesi gibi konular eleştiri konusu olmaya devam ediyor. Tüm bunlar, depremden gereken dersin alınmadığını gözler önüne seriyor. Aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Düzce'de her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı olunması gerektiği uzmanlar tarafından sık sık vurgulanırken “Deprem değil, bina öldürür” sözünden hareketle aynı felaketlerin tekrar yaşanmaması için gereken tedbirlerin hızla alınması gerekiyor. Hala orta hasarlı binaların tehlike teşkil ettiği Düzce'de imar planına aykırı kaçak ve ruhsatsız yapılaşmalar da olası bir afet durumunda yine aynı acılara açıkça davetiye çıkartıyor.

 

14 yıldır prefabrikte eğitim!

Öte yandan Düzce’de 1999 yılında yaşanan depremlerin ardından yıkılan ya da kullanılmayacak durumda olan okulların yerine prefabrik okullar yapıldı. Aradan 14 yıl geçmesine ve prefabrik okulların miyadını çoktan doldurmasına rağmen kullanılmaya devam ederken, nihayet bu yıl Düzce'nin prefabrik okullardan kurtulması için somut adımlar atıldı. Yeni binaların yapılması için İl Özel İdaresi'ne ödenek aktarıldı. Fakat ihale edilen Sancaklar, Şehit Yalçın Güzeller, Gümüşpınar, Necmi Hoşver, Kaynaşlı Sarıçökek ve Atatürk İlköğretim okullarından çoğu için hala kazma vurulmazken yeni döneme yetişmesi zor olan bu okullar nedeniyle prefabriklerde eğitim bu dönem de sürecek gibi gözüküyor.

 

Haber: C. ÜSTÜNER