Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın hayata geçirdiği “En İyi Narkotik Polisi: Anne” projesi kapsamında Düzce Üniversitesi’nde Genç Kadem Topluluğu ve Düzce İl Jandarma Komutanlığı’nın iş birliğiyle uyuşturucu ile mücadele konusunda konferans verildi.

Uyuşturucu kullanımını önlemek için yapılması gerekenler anlatıldı

Düzce Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Kültür Merkezi İstiklal Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte İl Jandarma Komutanlığı personeli, üniversite öğrencilerine uyuşturucu kullanımını önlemek için yapılması gerekenler hakkında bilgi ve deneyimlerini aktardı.

Üniversite öğrencileriyle bir arada bulunmaktan dolayı duydukları memnuniyetlerini dile getirerek sunumuna başlayan konuşmacılar, yapılan araştırmalara göre uyuşturucu kullanan her iki kişiden birisinin kendi evinde kullandığını, öyle sanıldığı gibi metruk binalarda kullanılmadığının altını çizdiler. Herhangi bir madde bağımlılığı ile mücadele etmenin zor olduğuna vurgu yapan konuşmacılar, uyuşturucu madde kullanımı ile mücadelenin ise daha zor olduğunu ve en iyi mücadelenin kişiler uyuşturucuyla tanışmadan, onları önlemek olduğunu ifade etti.

“Bireyin uyuşturucu kullandığını anlamak 1.5-2 yılı buluyor”

Uyuşturucu kullanımını ailede ilk fark eden kişinin anne olduğu bilgisini veren jandarma personeli, bu sürenin de yine 1.5-2 yılı aldığını vurguladı. Uyuşturucu kullanıldığını anlamanın ilk başlarda zor olduğunu, ancak zamanla kişinin hareketlerinde değişiklik, konuşmasında argo sözcükler ve gözlerinde kızarıklar olduğunu söyleyen konuşmacılar, bu belirtileri gösteren herkesin de kesin olarak uyuşturucu bağımlısı olduğu kanaatine varılmaması gerektiğini, bunların sadece belirti olduğunu, asıl olanın tespit edilmesi gerektiğini dile getirdi. Uyuşturucu kullanmanın sadece insan sağlığı ile ilgili olmadığını; aileyle, toplumla doğrudan ilgili olduğunu ifade ederek, uyuşturucu ile herkesin mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdiler.

KADES uygulaması anlatıldı

Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında da bilgilendirmelerde bulunan konuşmacılar kadın öğrencilerin telefonlarına KADES uygulamasını indirterek, şiddete uğradıkları anda buradan bir tuşla emniyet mensuplarına ulaşabileceklerini ve emniyet mensuplarının en kısa zamanda olay yerine intikal ettiklerini ifade etti.