Hızır ve İlyas peygamberlerin yılda bir kez gerçekleştiğine inanılan buluşması ve baharın müjdecisi "Hıdırellez" yüzyıllardır kutlanıyor.

Hızır ve İlyas kelimelerinin birleştirilmesi sonunda ortaya çıkan ve her yıl 5-6 Mayıs'ta kutlanan "Hıdırellez", Anadolu, Orta Doğu, Irak, Suriye, Kırım, Azerbaycan ile Balkan ülkelerinde "bayram" olarak değerlendiriliyor.

Halk inancına göre peygamber olan ve ölümsüzlüğe sahip Hızır ile İlyas, her yıl sadece bir kez buluşuyor. Hızır peygamberin karada darda kalan kişilere yardım ettiği, onlara kılavuzluk ettiği, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanılıyor.

Ölümsüzlüğe kavuşmuş, bolluk, bereketi simgeleyen kişiler oldukları için onların ayaklarını bastığı her yerin yeşerdiği, temas ettikleri her şeyin bereketlendiği, şifa dağıttıkları kabul ediliyor.

Baharın habercisi, bitkilere can veren, zorda, darda kalanlara yardım eden Hızır peygamber, ak sakallı bir ihtiyar olarak tasvir ediliyor. İlyas peygamber de uzun boylu, nur yüzlü olarak betimleniyor ve elinde uzun bir değnekle dolaştığına inanılıyor. 

Her yıl 6 Mayıs'ta geleneksel bayram olarak kutlanan "Hıdırellez"de ev, araba, çocuk isteyenler dilekte bulunurken şifa ve bereket umut edenler ise farklı ritüelleri yerine getiriyor. Hıdırellez öncesindeki günün akşamında, birçok yerde vatandaşlar, ev, araba, çocuk ve eş dileklerini bir kağıda çizerek gül ağacının dalına bağlıyor ya da bu ağacın dibine toprak üzerine yansıtıyor. Bereket getireceğine inanıldığı için gül ağacının dibine para da gömülüyor.

Rektörlük’ten mesaj

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü’nden Hıdrellez Bayramı dolayısıyla yayımlanan mesajda şunlar kaydedildi:

“Baharın gelmesi ile birlikte uyanan tabiatın sevincini ve coşkusunu yaşamak amacıyla gerçekleştirilen Hıdrellez Bayramı, geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi görerek, toplum olarak bir arada kalmamıza ve birlikte hareket etmemize vesile olmaktadır.

Milletimizin asırlar boyunca kutladığı ve kuşaktan kuşağa aktararak günümüze kadar ulaştırdığı zengin kültürel miraslarımızdan biri olan Hıdırellez Bayramı’nın dostluğa, kardeşliğe,  hayırlara ve sağlıklı günlere ulaşmamıza vesile olmasını dileriz.”