ABD’nin de aralarında olduğu 10 ülkenin Ankara büyükelçilikleri ortak bir açıklama yayımlayarak, hakkında askeri ve siyasi casusluk ve 15 Temmuz Darbe Girişimi nedeniyle dava süreçleri devam eden iş insanı Osman Kavala'nın acilen serbest bırakılması çağrısı yapmıştı. Ülkelerin Türkiye’nin iç işlerine müdahale niteliği taşıyan açıklamaları Türkiye’de tepki çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi için talimat verdi.

Türkiye’nin dik duruşu karşısında söz konusu ülkeler geri adım attı. ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin, Twitter hesabından yapılan açıklamada, devletlerin iç işlerine karışılmaması huşundaki sözleşme hatırlatılarak, "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı sorunların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder." ifadesini kullanıldı.

‘ABD ve diğer büyükelçiliklerin açıklamaları Erdoğan tarafından olumlu karşılandı’

Osman Kavala açıklamasına imza atan Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçilikleri de ABD'nin Twitter'da yaptığı açıklamayı retweet etti. Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Konvansiyonunun 41. maddesi, bir diplomata, bulunduğu ülkenin yasalarına ve düzenlemelerine saygı duymayı şart koşuyor. Maddede, "Kabul eden devletin kanunlarına ve nizamlarına riayet etmek, ayrıcalıklarına ve bağımsızlıklarına halel gelmeksizin, bu gibi ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her şahsın görevidir. Anılan devletin iç işlerine karışmamak da bu şahısların keza görevidir." ifadeleri yer alıyor.

AA / ÖNCÜ HABER MERKEZİ