Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu ve İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Yönetim Kurulu ortaklaşa bir basın açıklaması yaparak fındık fiyatının açıklanmamasıyla ilgili yapılan yorumlara değindi. Fındıkta yaşanan hiçbir sorunun kaynağının ithalatçılar olmadığına değinen yöneticiler, yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“ İhracatçının üreticinin ürününün değerlenmesi ile ilgili hiçbir sorunu olamaz ve ihracatçı üretici ile aynı gemidedir. Dünya alıcıları bu fındıkların satılmakta olduğunu bildiklerine göre fındık fiyatlarının düşmesi değil midir? Ziraat Odaları bu satışla ilgili olarak bugüne kadar tek bir itirazda bulunmuş mudur? Yoksa henüz haberleri mi yoktur”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la geçtiğimiz günlerde yapılan görüşmelerdeki talepleri hakkında da bilgi veren birlik yönetim kurulu üyeleri taleplerini şu şekilde sıraladı:

“ 2008 fındık ürünü rekoltesi tarihinin en yüksek düzeyinde olup, 900 bin ton kabuklu olarak beklenmektedir. Halen devletimizin elinde 315 bin ton kabuklu eski yıllara ait fındık stoku bulunmaktadır. Yüksek ihraç fiyatlarının oluşturduğu olumsuz şartlar ve rekabet koşulları nedeniyle dünya fındık tüketimi ve bağlı olarak Türkiye fındık ihracatı hızla azalmaktadır. Doğrudan fiyatla destekleme alımlarının devamı durumunda stokların boyutu felaket düzeyine çıkabilecek ve rakip ülkelerin üretimlerinin bu sayede devamlı artması nedeniyle Türkiye'nin dünya piyasalarındaki tekel konumu çok kısa sürede ortadan kalkacaktır. Çare, tüketim ve ihracatı artıracak, rakip ülkelerdeki üretimi durduracak serbest piyasa koşullarının tavizsiz ve kesin olarak uygulanmasıdır. Hükumetimizin sosyal politikaları gereği gerçek fındık üreticilerine yapılacak destekler tamamen fiyatın dışında ve yine Hükumetimizin uygun gördüğü miktar ve tarzda doğrudan üreticiye yapılmalıdır. ”

Fındık fiyatı konusunda değişik kesimlerden değişik açıklamalar gelirken fiyatın ne zaman açıklanacağı ya da fiyatın üreticinin istediği doğrultuda çıkıp çıkmayacağı da belirsizliğini korumaya devam ediyor.