Sabah saatlerinde göğüs ağrısı şikâyetiyle Düzce Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’ne başvuran Personel Daire Başkanı Mehmet Kütük’ün kendisiyle ilgilenilmediğini iddia ederek, sağlık çalışanlarına küfürler yağdırıp bir hemşireye yumrukla saldırdığı iddiası gündeme bomba gibi düştü.

Darp edilen hemşire Kütük’ten şikâyetçi olurken, personel daire başkanının dahi personeline karşı çirkin davranışı sağlıkta şiddetin geldiği boyut gözler önüne serildi.

Olayın ardından sağlık çalışanları, ‘Sağlıkta şiddete hayır!’ demek için Düzce Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi önünde toplandı. Türk Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Ekrem Çavuş ve Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Cihan Özel de yaptıkları basın açıklamalarıyla çirkin olayı kınayarak hastane yönetimini görevini yapmaya davet etti.

‘Kamu harekete geçsin derken kamu yöneticisi şiddet uyguluyor’

Türk Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Ekrem Çavuş, sağlık çalışanlarının pandemi döneminde gece gündüz verdiği mücadeleye dikkat çekerek, “Ülke genelinde olduğu gibi maalesef Düzce’mizde de Sağlıkta şiddet bir türlü bitmiyor. Biz sağlıkta şiddetin önlenmesi için kamunun hareket geçmesini sıfır toleranslı alan, şiddete ağır yaptırım ve şiddet uygulayanların kamu sağlık hizmetlerinden acil haller dışında belirli bir süre ücretli yararlanması gibi tedbirlerin hayata geçmesi beklerken, bakıyoruz ki kamu yöneticileri bizzat şiddetin faili oluyor. Bugün böylesine kabul edilemez bir olay üniversite hastanemizde yaşanmıştır.” dedi.

‘Hakaret etti, tehditler savurdu, fiziki müdahalede bulundu’

Çavuş, “Üniversitede görevli bir bürokrat rahatsızlığı sebebiyle önce acile gelmiş kendisine gerekli yönlendirmeler yapıldığı halde sağlık çalışanlarına ağır hakaretlerde bulunmuş, tehdit etmiştir. Bununla da yetinmemiş isteyerek ya da istemeyerek bir hemşire arkadaşımıza da fiziki müdahalede bulunmuştur. Kendisinin yaptıklarına karşı yine de sağlık çalışanları onun tedavisini gerçekleştirmişlerdir. Yaşananlardan acilde bulunan bazı hasta ve yakınları da son derece rahatsız olmuşlardır ki, yaşanan bu çirkin olayla ilgili tutulan tutanağa imza atmak istemişler ve şahitliklerini resmiyete dökmüşlerdir.” diye konuştu.

‘Üniversite yönetimi gerekeni yapmalıdır’

Üniversite yönetimini göreve davet eden Çavuş sözlerine şöyle son verdi:

“Üniversite yönetimine burada görev yapan fedakâr ve cefakar sağlık çalışanları adına sesleniyoruz; Şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının hakkının ve hukukun korunması güvenlik tedbirlerinin arttırılması tüm sağlık çalışanlarının ivedi beklentisidir. Bu olayın peşini bırakmayacağız. Kahraman sağlık çalışanlarımıza hiç kimse mevki ve makamı ne olursa olsun böyle davranamaz. Üniversite yönetiminden gereğini yapmasını bekliyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

‘Hain saldırı kabul edilemez’

Sağlık-Sen Düzce Şube Başkanı Cihan Özel de her gün bir yenisi eklenen şiddet olaylarının sağlık çalışanları açısından çekilmez bir hal aldığını belirterek, “Her kim tarafından ve her ne sebeple yapılırsa yapılsın, sağlık çalışanlarını hedef alan sözlü ve fiili hain saldırılar, aslında sağlık çalışanlarına değil,  insanımızın topyekûn sağlığına yapılmış bilinçsiz ve ahmakça, kabul edilemez ve affedilemez çirkin hareketlerdir, kendisini veya yakınını iyileştirmek için var gücüyle çalışan sağlık çalışanlarına sözlü ve fiili şiddet uygulamak, akli muhakeme ve vicdani muhasebe içinde olanların asla yapmayacağı ve yapamayacağı hastalıklı bir tavırdır” dedi.

‘Daha etkin ve önleyici tedbire bekliyoruz’

Hastaneyi ayağa kaldıran saldırı hakkında gerekenin yapılması gerektiğinin altını çizen Özal, “Tek görevinin, insan sağlığı ve hayatı ile ilgili konuda fedakârca çalışan, hekiminden, hemşiresine, hasta bakıcısından, acil servisi görevlisine kadar insanlarımızın sağlığına kavuşturmak ve hayatını kurtarmak olan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarına tanık oluyoruz, bakanlığı, sağlıkta şiddetle mücadele konusunda daha etkin önleyici tedbirleri almaya ve sağlıkta şiddetle mücadelenin alt yapısını oluşturmaya davet ediyoruz, saldırı kabul edilemez, nefretle kınıyoruz. Saldırının fail ya da failleri hakkında gereken yapılmalıdır.” diye konuştu.

Açıklamaların ardından şiddete uğrayan arkadaşlarına destek olmak ve bir daha böyle hadiselerin yaşanmaması için toplanan yaklaşık 50 sağlık çalışanı hastanedeki görevlerine döndü.