Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını ile mücadelede sağlık çalışanlarının ardından en çok mesai harcayan kamu kurumu Düzce İŞKUR İl Müdürlüğü oldu. Salgın döneminde Kısa Çalışma Ödeneği ve işsizlik maaşları gibi ödemelerin düzenlemesini hızlı şekilde yaparak hem vatandaşın, hem de işvereni mağdur etmeyen İŞKUR Müdürlüğü ekiplerinin bu özverili performansı geçtiğimiz günlerde Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı tarafından ‘Teşekkür Belgesi’ ile ödüllendirildi.

“Salgınla mücadelede çok yoğun mesai harcadık”

Öncü Haber’e pandemi sürecinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Düzce İŞKUR İl Müdürü Ferat Acar, “Salgınla mücadelede çok yoğun mesai harcadık. Özellikle Ramazan ayı içerisinde sahura kadar, kurumda sabahladık.” dedi.

“Ekonomi ve istihdamı ayakta tutmak için çok yoğun çaba harcadık”

Düzce’nin ekonomisi ve istihdamını ayakta tutmak için pandemi sürecinde yoğun çaba harcadıklarını ifade eden Acar, “Evet yani biz bu dönemde en çok yorulan kurumlardan bir tanesiyiz. Sağlıkçılar bu işin başında. İnsan sağlığını ayakta tutmak için elinden gelen çabayı gösterdiler, çok büyük bir gayret gösterdiler. Bizde ekonominin ve istihdamın ayakta durmasıyla ilgili bakanlığımızın valiliğimizin ve kurumumuzun çalışmalarını il bazında sürdürdük. Çok yoğun bir çalışma geçirdik. Özellikle Ramazan’da biz sahurlara kadar çalıştık. Ne uzaktan çalışma ne de dönemsel çalışma yapmadık tüm arkadaşlarımız faaliyette fiil olarak hafta sonları bayram tatilleri dahil çalıştık bu süreci yetiştirdik. Yoğun bir süreçti bizim için. Çok şükür anlımızın akıyla çıktık. Bunu da büyüklerimiz gördü Sayın Valimiz de bizi bu konuda takdir etti teşekkür belgesi verdi tüm personelimize sağ olsun. Biz sadece bu pandemi sürecinde ara vermeler kısa ödeneklerle uğraşmadık. Aynı zamanda Sayın valimizin üstünde durduğu bir konu vardı. Bu konuda iş yerlerinin pandemi sürecinde bulaş riskinin azaltılmasıydı. Bununla ilgili de bunun koordinasyon görevini verdi. Biz bunu üstlendik. 9 ayrı grup kurduk. 9 ayrı denetim grubuyla beraber özellikle 10 ve üzeri işçi çalıştıran tüm işletmeleri ziyaret ettik. Bu ziyaretlerimizde Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığımızın hıfzıssıhha kurulu kararlarımızın iş yerlerinde bulaş riskini azaltmak ve önlemekle ilgili alınan tüm kararların tebliğini ve yürütümünü gerçekleştirdik. Ondan dolayı da Sayın valimiz bu grubunda tamamına teşekkür belgesi verdi. Çok başarılı bir çalışma oldu.” diye konuştu.

“Meslek edindirme kurslarımız açık”

“Meslek edindirme kurslarımız açık yani her an talep halinde başlıyoruz.” diyen Acar, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Ara vermiştik bu dönemde. Kurslarla ilgili başvuru halinde açabiliriz. Onunla ilgili istihdam kurulumuzla kararlarımızı aldık o doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor. Tsoplum yararına proje bugünlerde çok soruluyor. Şu anda yok ama bu olmayacağı anlamına gelmez. Eğer bundan sonra toplum yararına projeler özellikli projeler olursa Ankara’dan bu projelere ödenek aktarılacak. Şu anda öyle bir çalışma yok.  Biliyorsunuz iş yerlerimizde birkaç iş yeri hariç iş yeri kaynaklı herhangi bir salgın olmadı. İş yerlerinde çıkan salgınlar genelde işçilerin kendi tedbirsizliğinden kaynaklanan sıkıntılar oldu, ama işyeri kaynaklı bir sıkıntı yaşamadık bu süreçte. Bulaş riskini minimuma indirmek için elimizden gelen gayreti gösterdik. Sayın Valimizin önderliğinde oluşturulan komisyonlarla, işçilerin servise bindiği andan itibaren iş yerine giriş anına kadar tüm süreci kontrol ettik. Bu ekiple çok başarılı çalışmalarımız oldu, bu ekipte emeği geçen diğer kurumlarımız, bu kurumlarda kimler var; Çevre ve Şehircilik Müdürlüğümüz, Tarım Gıda İl Müdürlüğümüz, Sanayi İl Müdürlüğümüz, Organize Sanayi Bölgesinden arkadaşlar bu süreçte bize destek oldular. Onlarla hep birlikte bir çalışma yürüttük ve bu çalışmamız bitmedi biz 16 işyerlerini bitirdik ama bu sefer iş sağlığı güvenliği açısından ışığındaki riskleri en aza indirmesiyle ilgili yeni bir grup daha kurduk, gruplarımız 10 kişilik bu sefer. Bu grupta hemen hemen aynı kurumlar var; Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Sosyal Güvenlik, İl Sağlık Müdürlüğü’müzden yeni ekiplerimizi oluşturduk bugün itibari ile başladık. 16 işyerinin tamamını iş sağlığı ve güvenliği açısından her bakımdan yangın riskine, ulaşım riskine, iş yerindeki tüm çevresel ve insan kaynaklı risklere karşı yine denetimlerimiz devam ediyor.”

“Çocuklarımızı salgından nasıl koruyabiliriz diye çalışma yaptık”

1 Haziran itibariyle kreşlerin açıldığını hatırlatan Acar, salgından çocukları koruyabilmek için çalışma yaptıklarını dile getirerek son olarak şunları kaydetti:

“Dün biz Aile Müdürlüğümüz ile bir toplantı yaptık. Bu toplantıda biliyorsunuz kreşlerimiz açıldı şuan 15 Haziran itibariyle çalışmalara başlayacak. Biz bu kreşlerimizdeki çocuklarımızı bulaş riskinden nasıl koruyabiliriz diye yeni bir çalışma yaptık, kreşlerimizi de bu denetime dahil ettik. Onlarla ilgili de yarın denetimlerimiz başlayacak.”