Kurban Bayramı’nda fazla et ya da tatlı tüketimi sağlığı olumsuz etkileyebilir. Bayramda özellikle kalp, yüksek tansiyon ve şeker hastalarının beslenmelerine dikkat etmesi gerektiği uyarısında bulunan Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, şu önerilerde bulundu:

“Bayramlar ailelerin bir araya geldiği, tatlıların hazırlandığı ve büyük sofraların kurulduğu özel günlerdir. Bununla birlikte toplum sağlığı açısından Kurban Bayramı’nda hijyen ve sağlık koşullarına gereken önemin gösterilmesi son derece önemlidir. Et tüketiminin arttığı Kurban Bayramı’nda özellikle obezite, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker hastalığı) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.”

Porsiyon kontrolüne dikkat

Kurban Bayramı’nın dini kuralların yerine getirilmesinin yanı sıra sofraların temel besin maddesini oluşturan etin uzun bir dönem tüketilecek olması anlamına da geldiğini belirten İl Müdürü Yılmaz, sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zamanki gibi bayramda da özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

“Hijyen kurallarına uyalım”

Kurban kesilirken yine sağlık açısından hijyen kurallarına uyulması tavsiyesinde bulunan Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Kurban kesiminin gerekli dini hükümlere uygun sağlık ve çevre şartlarına bağlı kalarak ortam koşullarının hijyenik hale getirilmesi, başta hayvanlardan insanlara geçen (zoonotik) hastalıklar olmak üzere, sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatlarını çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi, gibi konularda halkımızın bilgilendirilmesi çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arz ediyor. Kurban satış yerlerinin, kurbanlık naklinin, kurban kesim yerlerinin ve kesim sonrası etin işlenmesi esnasında gerekli hijyen, güvenlik ve asgari teknik şartlara uyulması gerekmektedir. Ayrıca hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel temizlik kuralları ihmal edilmemeli ve kesim işlemleri sırasında gerekli olmayan kişiler kesinlikle bu alanlarda olmamalıdır.”

Acemi kasaplara ‘hastaneye başvurun’ uyarısı

Özellikle kesim sırasında kaçan hayvanlar nedeniyle ciddi yaralanmalar yaşanabildiğini belirten Yılmaz, kesim esnasında gelişebilecek yaralanmalarda vatandaşların, yarayı temiz bir bezle bastırarak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması, evde kendi imkânları ile tedavi etmeye çalışmaması gerektiğini belirtti.

“Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli “

“Kurban Bayramı’nda ısrarlı ikramlara karşı dikkatli olun!” vurgusu yapan İl Müdürü Yılmaz, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, kilo kontrolü sağlamak ve Kurban Bayramı boyunca zorlanan sindirim sistemimizi rahatlatmak amacıyla her gün düzenli olarak fiziksel aktivite ve yürüyüş yapmaya dikkat etmeliyiz. Düzceli hemşehrilerimiz ve sağlık çalışanlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Kurban Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, sağlık, mutluluk ve huzur içerisinde bir bayram geçirmelerini temenni ediyorum.”