Bugün, tüm dünyada toplumsal bir sorun olan kadına şiddete dikkat çekmek için farkındalık amaçlı etkinliklere imza atılan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü... Henüz 1 gün önce boşanma aşamasında olduğu eşi tarafından sokak ortasında tekme-tokat dövülen bir kadın, Düzce'de şiddetin çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne sererken, Türkiye'nin bu kanayan yarasına hala köklü çözüm bulunamıyor. Mücadele amacıyla yürütülen sosyal projeler ve cezai yaptırımlar da kadının eşi, sevgilisi ya da aile bireylerinden şiddet görmesinin önüne geçmeye yetmiyor. Her 25 Kasım'da yayımlanan mesajlarda topyekün mücadelenin önemine işaret ediledursun, sorunda beklenen iyileşmenin gerçekleşmediği kadınların kurban gittiği cinayetler ve uğradıkları fiziksel şiddetlerin gazete sutünlarına sık sık taşınması ile acı şekilde görülüyor.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yayımlanan mesajlara bakıldığında, hükümetin kadına yönelik şiddet ile etkin mücadele edildiği üzerinde durduğu, muhalefetin ise aksine bir görüşle şiddet ve cinayetleri önlemeye yönelik gerekli adımların atılmadığını savunduğu ifadelere yansıyor.

AK Parti olarak şiddetin her türü ile 15 yıldır mücadele ediyoruz”

AK Parti Düzce Milletvekili, Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ayşe Keşir, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yayımladığı mesajda; “Evde, okulda, sporda hasılı toplumun her kademesindeki şiddet, toplumların kara deliğidir. Şiddet, insan onuru ve haysiyetini alaşağı eder. AK Parti olarak şiddetin her türü ile 15 yıldır mücadele ediyoruz. İktidara geldiğimiz 2002 yılından bu yana kadına yönelik şiddet ile etkin mücadele öncelikli politikalarımızdan oldu.” ifadelerini kullandı. TCK’da yapılan değişiklikle töre ve namus gerekçesiyle işlenen suçların kişiye bağlı suçlar kapsamına alındığını ve cezaların ağırlaştırıldığını kaydeden Keşir, mesajına şu ifadelerle devam etti: “Şiddetle, sadece yasal düzenlemeler ile mücadele edilemeyeceği aşikardır. Hemen tüm toplumsal olayda olduğu gibi şiddetle mücadele de zihinsel dönüşüm ile birlikte topyekün bir çalışmayı, kurumlarlarası koordinasyon ve işbirliği gerektirmektedir. Şiddetsiz yarınlar dileğiyle…”  

“Kimsenin cinayetleri önlemeye niyeti yok!”

CHP Düzce Kadın Kolları Başkanı Fatma Karaüç ise 25 Kasım’ın dünya üzerinde yaşayan tüm kadınların ve çocukların çeşitli biçimlerde maruz kaldıkları her türlü şiddet ve cinsel istismarı bir kez daha hatırlatma günü olduğunu söyledi.

Kadına yönelik şiddet olgusunun hem kadına hem de tüm topluma dayatılan ideolojik bakıştan, ekonomik koşullardan, politik gelişmeler ve kültürel etkenlerden ayrı tutulamayacağını ifade eden Karaüç, şiddeti dünyanın gündemine tekrar tekrar taşıma günü olduğunu belirterek şunları söyledi: “Yaşadığımız coğrafyada; kadınlar günlük yaşamda sürekli olarak cinsel, psikolojik, fiziksel şiddete, tacize ve tecavüze maruz kalmakta ve öldürülmektedir. Tacizciler, tecavüzcüler ve kadın katilleri tahrik indiriminden yararlanmakta ve hatta serbest bırakılmaktadır. Medyatik bir özelliği yok ise, ne basında ne de bültenlerde yer almaktadır. Ülkenin gündemi o kadar ağır ki! Kimsenin vakti yok cinayetleri önlemeye... Aslında kimsenin niyeti de yok!”

Kadına şiddete karşı topyekün mücadele!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle Düzce'de toplumsal farkındalığı arttırma amaçlı çeşitli etkinlikler de düzenlendi.



Bu doğrultuda Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi üyelerine bilgilendirme toplantısı yapıldı. İl müdürlüğü görevlileri tarafından muhtarlara çalışmalar hakkında bilgi verildi ve Sosyal Hizmet Merkezi’nin hizmetleri anlatıldı.

Problemlerin karmaşık hale gelmesi çözümün zorlaştırıyor”

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım, şiddet vakalarının toplumda örnekleriyle karşılaşıldığını ifade ederek, problemlerin karmaşık hale gelmesiyle çözümün zorlaştığını söyledi.

Yıldırım, zorlukların üstesinden gelmenin yolunu topyekün mücadele etmek olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Muhtarlarımız toplumun kılcal damarları olarak her kesime ulaşıyor. Göremediğimiz, ulaşamadığımız her şeyin farkındasınız. Vatandaşları bizden daha iyi gözlemliyorsunuz. Bu nedenle sizlerle yapacağımız işbirliğini çok önemsiyoruz. Sizlerden gelen ihbarlar, bilgiler titizlikle değerlendiriliyor. Değerlendirmeleri vatandaşlarımıza hizmet olarak yansıtmak için gayret gösteriyoruz. Şiddetin ortadan kalkmasını istiyoruz. Yasal düzenlemeler yapıldı. Bütün hedefimiz, birlikte koruyucu ve önleyici tedbirleri gerektiği şekilde alıp mücadele etmek gerekiyor.”

Türkiye Muhtarlar Derneği Düzce Şubesi Başkanı Yaşar Çengel ise desteklerinden dolayı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeki Yıldırım’a teşekkür etti.