Türkiye'de artık büyük bir toplumsal sorun haline dönüşen intihar vakalarındaki ürkütücü artış 'tehlike' sinyalleri veriyor. Mutsuzluk, depresyon, ekonomik ve ailevi nedenler, gönül ilişkilerindeki sorunlar gibi altında bir çok neden yatan intihar girişimleri Düzce'de son dönemde adeta tırmanışa geçti. Neredeyse her gün bir intihar ya da intihara teşebbüs haberi gündeme gelirken bu korkutucu tablo artık bu toplumsal yara için harekete geçilmesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Sık sık uzman görüşleri alınarak yapılan haberlere karşın ölümlerin arkası kesilmezken, ilgililerin halka yönelik rehabilite çalışmalarında yetersiz kalması ise sorunun giderek büyümesini tetikliyor.



1 günde 3 ölüm


Son olarak Düzce'de bir gün içerisinde gelen 3 ölüm haberi acil olarak intihar vakalarına karşı uyuşturucuda olduğu gibi topyekün mücadele başlatılması gerekliliğini gösterdi. Melen kenarında bulunan 2 gencin ölüm nedenleri henüz netlik kazanmamakla birlikte Cedidiye Mahallesi'nde 28 yaşındaki bir genç çatı katındaki evinde kendini asarak intihar etti. Bu iki olay henüz hayatlarının baharında olan gençleri ölüme götüren nedenlerin irdelenmesinin yanı sıra neden böyle bir yol seçtiklerini de tartışmaya açıyor.



Mutsuz ve umutsuzluk intihar riskini arttırıyor



Öte yandan günümüzde artış gösteren mutsuz ve umutsuzluğa bağlı olarak intihar riskinin de arttığı görüşü ön plana çıkıyor. İntihara teşebbüs eden ancak başaramayan kişilerin çoğunluğunda intiharın önceden planlandığı anlaşılıyor. Kişinin yaşadığı bunalım karşısında tek çare olarak kendisini hayattan koparma yolunu seçmesi öncesi çevresine önemli sinyaller verdiği biliniyor. Uzmanlar, intiharı dillendiren herkesin ciddiye alınması gerektiği uyarısı yaparken bu noktada ailelere önemli görevler düşüyor. Özellikle gençleri risk altından kurtarmak için anne-babaların çocuklarının sorunlarını kulak arkası etmemesi gerekiyor. İyi bir iletişim ve anlayışlı yaklaşım sorunların çözümünde anahtar rolü oynuyor. İntihar eğilimi gösteren kişilerin yalnız bırakılmaması gerektiğinin altı ise önemle çiziliyor.



Topyekün harekete geçilmeli



15-34 yaş arası gençlerde artış gösteren intihar oranlarının dikkat çekici bir problem haline dönüştüğü Düzce'de bu önemli toplumsal sorunun çözümü noktasında aileler kadar ilin tüm kademelerinde görevli kişiler kadar vatandaşa da büyük görevler düşüyor. Geride daha fazla gözü yaşlı aileler kalmaması için acilen bir eylem planı hazırlanarak düğmeye basılması gerekiyor.

 

Haber;C.Üstüner