İş dünyasının Avrupa Birliği’ne açılan penceresi olarak tanımlanan İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV)’nın 57. Olağan Genel Kurulu, vakfın Mütevelli Kurum başkanları, Destekçi Kurum temsilcileri ve delegelerin katılımıyla TOBB İstanbul Hizmet Binası’nda yapıldı. İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun yeniden vakfın başkanı seçildiği Genel Kurul’a Türkiye ve Odalar Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.


“İKV, Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkilerine, iş dünyasının somut bir desteğidir”
İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) 57. Genel Kurulu'nda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “İKV’nin tarihi, esasen Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkileri tarihiyle paraleldir. İKV, Türkiye’nin Avrupa Birliği ilişkilerine, iş dünyasının somut bir desteğidir. İKV’yi kurma vizyonunu gösteren, iş dünyamızın duayenlerini, bu vesileyle rahmetle ve saygıyla anıyorum. Onlar, Türkiye’nin geleceğine kalıcı bir yatırım yaptılar. İş dünyasına, gelecek nesillere taşımamız gereken çok önemli bir miras bıraktılar” dedi.

 “Türkiye-AB ilişkileri için zor ve yeni bir dönem başladı”
TOBB olarak, Oda ve Borsalar ile birlikte İKV’nin çalışmalarına katkı sağlamaya devam edeceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye-AB ilişkileri için zor ve yeni bir dönem başladı. Katılım müzakereleri durdu. Artık gündemde bile değil. Gümrük Birliği konuşulmuyor. Aramızdaki tek pozitif gündem maddesi, Suriyeli göçmenler. Avrupa Birliği, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıları desteklemek için 6 milyar avroluk destek taahhüt etti. Şu ana kadar sadece 2,7 milyar avroluk kısmını aktardı. Fon kapsamında 4,3 milyar avroluk sözleşme imzalandı. Aradaki 1,6 milyar Avro’nun da 2020’de ödenmesi bekliyor” dedi.


“Türkiye maalesef AB yaptırımlarıyla karşı karşıyadır”
Mali yardımlarda da kısıntıya gidildiğine dikkat çeken TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye katılım sürecindeki bir ülke olarak, maalesef AB yaptırımlarıyla karşı karşıyadır. Temmuz ayından beri, Türkiye ile AB arasındaki yüksek düzeyli toplantılar durduruldu. Ancak, yine de umutsuz olmamak lazım. AB Kurumları, yeni isimlerle göreve başladı. Avrupa Komisyonu Başkanı ile Cumhurbaşkanımızın telefon görüşmesinin, bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum. Sonuçta, Avrupa Komisyonu Başkanı, görevdeki ilk gününde, Sayın Cumhurbaşkanımızla görüşmüş oldu. Hemen devamında, Avrupa Komisyonu iki üst düzey üyesini Ankara’ya gönderdi. Bu iyi bir başlangıç. Şimdi artık, daha fazla pozitif gündem konuları bulmamız lazım.” şeklinde konuştu.

 “Liberal düzen yerine popülizmin öne çıktı”
İktisadi Kalkınma Vakfı’nın Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İKV’nin 54. yılında Türkiye-AB ilişkileri uzmanı olarak yola devam ettiğini söyledi. Dünyanın önemli bir dönemden geçtiğini belirten Zeytinoğlu, liberal düzen yerine popülizmin öne çıktığını ifade etti. Son dönemde AB içindeki reform çalışmaları, AB’nin kurumlarındaki değişiklikler ve Brexit sürecini yakından takip ettiklerine değinen Zeytinoğlu, geçtiğimiz yıl Gümrük Birliği ve vize görüşmelerinde bir ilerleme olmadığını ve Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerin ilişkileri olumsuz etkilediğini dile getirdi.
İKV'nin yeni Yönetim Kurulu'nda şu isimler yer aldı:
Yönetim Kurulu Başkanı: Ayhan Zeytinoğlu
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı: Zeynep Bodur Okyay
Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi: Atila Menevşe
Yürütme Kurulu Üyesi: İsmail Gülle
Yürütme Kurulu Üyesi: Simone Kaslowskı
Yürütme Kurulu Üyesi: Tuncay Şahin
Yönetim Kurulu Üyesi: Yavuz Altun
Yönetim Kurulu Üyesi: Ali Sami Aydın
Yönetim Kurulu Üyesi: Ömer Gülsoy
Yönetim Kurulu Üyesi: Bülent Kasap
Yönetim Kurulu Üyesi: Mehmet Kaya
Yönetim Kurulu Üyesi: Işınsu Kestelli
Yönetim Kurulu Üyesi: Akansel Koç
Yönetim Kurulu Üyesi: Süleyman Uyar
Yönetim Kurulu Üyesi: Levent Taş
Yönetim Kurulu Üyesi: Sedat Zincirkıran
Denetçi: Dr. Zeynel Abidin Erdem
Denetçi: Mustafa İçöz

HABER:C.ÜSTÜNER