Bağdat'ta kaçırılan 18 Türk işçinin 2'sinin geçtiğimiz haftalarda serbest bırakılmasının ardından, geri kalan 16 işçinin de serbest bırakıldığına ilişkin video kafaları karıştırdı. Nurol Holding'e bağlı olarak çalışan içinde Akçakocalı Metin Toraman’ın da bulunduğu 18 Türk işçi 2 Eylül günü silahlı bir Şii grup tarafından kaçırılmış ve işçilerden 2'si 16 Eylül'de serbest bırakılmıştı. Kendilerine "Ölüm Mangaları" ismini veren Şii bir grup tarafından kaçırılan işçiler için 11 Eylül'de bir video yayımlanmış ve Şii grup Kürt petrolünün Türkiye'den ihracatını durdurma, Suriye'de Ceyş-ül Feth'in Fua'a ve Kafrayya'daki kuşatmaların kaldırılmasını sağlama ve Türk askerlerinin Irak'tan çekilmesi gibi taleplerde bulunmuştu. Şii din adamları ise, Türk işçilerin kaçırılması olayını sert şekilde kınamıştı.

İKİ İŞÇİ SALIVERİLMİŞTİ

16 Eylül'de ise 18 işçiden ikisi Irak'ın Basra kentinde salıverildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, bu kişilerin Ankara'dan Necdet Yılmaz ve İzmit'ten Ercan Özpilavcı olduğunu açıkladı. İşçilerin salıverilmelerinde Şii din adamlarının sert tepkilerinin etkisi olduğu ortaya çıktı. Bu gelişmenin ardından geri kalan 16 işçinin salıverilmesinin ise 'an meselesi' olduğu ve bayramdan önce yeni bir gelişmenin beklendiği kaydedildi. Önceki gün sosyal medyada, kendilerini "Ölüm Mangaları" olarak adlandıran silahlı Şii grup tarafından yayımlandığı belirtilen ikinci videonun yayımlanması ile, geri kalan 16 işçinin serbest bırakıldığı iddiası ortaya atıldı. Kurban Bayramı'nın birinci günü olan Zilhicce 10 tarihli görüntülerde, işçilerin serbest bırakıldığı bilgisine yer verildi.

'GİRİŞİMLER SÜRDÜRÜLÜYOR'

Ancak diplomatik kaynaklar, önce işçilerin durumuna ilişkin iddiaları araştırdıklarını belirtirken, daha sonra iddiaları yalanladı. Kaynaklar, "İşçiler maalesef henüz serbest bırakılmadı. Ancak Dışişleri Bakanlığı, Irak Büyükelçiliği ve ilgili tüm kurumlar işçilerin serbest bırakılması için Iraklı makamlar nezdinde de girişimlerini sürdürüyorlar" şeklinde konuştu.