Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden yapılan bir açıklamada, son günlerde basında Melen Çayı'nın kurumasıyla ilgili haberlere yer verildiği, bu haberlerin kamuoyunda Melen Sistemi'nin boşa yapıldığına ilişkin kanaat oluşturduğu belirtildi.

Melen Sistemi'nin, İstanbul'un 2040 yılına kadar su ihtiyacının karşılanması için geliştirildiği ve Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu projesi olduğu vurgulanan açıklamada, ''Su kaynağı Büyük Melen Çayı olan 4 aşamalı projenin tamamlanması durumunda İstanbul'a yılda 1 milyar 180 milyon metreküp su temin edilecektir. Proje kapsamında arıtılmış su, İstanbul Boğazı'nda açılmakta olan tünelle Avrupa yakasına geçirilecektir'' denildi.

Projenin birinci aşamasında, Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü ağızdan yaklaşık 7 kilometre ileride inşa edilen Melen regülatörü aracılığıyla alınan 8.5 metreküp/saniyelik suyun Ağva'daki Yeşilçay bağlantısına, oradan da Yeşilçay sistemine aktarılarak 20 Ekim 2007'de İstanbul'a ulaştırıldığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'' Son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle Melen Çayı suyunda azalma söz konusuysa da bu tür kurak periyotlarda regülatörün kaynağında bulunan Hasanlar Barajı aracılığıyla yapılacak regülasyonla (ayarlama) yaşanacak sıkıntıların aşılması planlanmıştır.''

Melen pompa istasyonunun her bir ünitesinin debisinin 1.7 metreküp/saniye olduğu, Melen su debisinin 8.5 metreküp/saniyenin altına indiği durumlarda 5 ünitenin zaman zaman 2-3 üniteye düştüğü bildirilen açıklamada, en kurak ihtimaller göz önüne alındığında, yaklaşık yüzde 80 ihtimalle Melen'den 5 metreküp/saniye debi temin edildiği, yüzde 20'ye tekabül eden yılın 73 günlük süresi içindeyse 5 ünitenin altında bir kapasiteye (2-3 üniteye) düşüldüğü belirtildi.

Bu dönemlerdeki su azalmasının Düzce Hasanlar Barajı aracılığıyla giderildiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:'' Melen su debisinin düştüğü 73 günlük sürede, ilave olarak yaklaşık 3 metreküp/saniye debiye ihtiyaç bulunmaktadır. Hasanlar Barajı kurak periyottaki su ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilecek durumdadır. İstanbul'un Melen'den su takviye edilmemesi durumunda dahi 2008 yılında herhangi bir su sıkıntısı yaşaması beklenmemektedir. ''