Düzce’de göreve geldiği günden itibaren  Düzce Çalışma ve İş Kurumu’nda yaptığı çalışmalar ile takdir toplayan İŞKUR İl Müdürü Ferhat Acar Öncü Haber’in sorularını  yanıtladı. Acar,  2019 yılında İŞKUR’un yapmış olduğu danışmanlıklar ve işveren ile yapılan çalışmalar  hakkında açıklamalar yaptı. Kayıt dışı işçi çalıştırılmaması konusunda işverenleri uyaran İŞKUR İl Müdürü Ferhat Acar, “Çalışma izni olmadan yabancı uyruklu vatandaşların çalışması doğru değil” dedi.
 
“Tabii en başta nitelikli iş gücü yetiştirmek gerekiyor”
İŞKUR’un Düzce’de yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Acar şunları söyledi: “İş-Kur’un öncellikli görevi istihdamın korunması ve arttırılmasıdır. Bizde buna yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaları yaparken Sayın Valimiz Dr. Zülkif Dağlı’nın başkanlığında il istihdam kurulları var. Bu kurullarda  yıl boyunca neler yapılacağının planlarını yapıyoruz. Tabii en başta nitelikli iş gücü yetiştirmek gerekiyor. Bununla ilgili hangi kursuların açılacağı, hangi alanlarda çalışmaların yapılacağı, kaç tane iş başı eğitim programının yapılacağı ve dezavantajlı gruplara yönelik nasıl çalışmalar yapılacağı gibi konular il istihdam kurullarında görüşülüyor. Alınan kararlar doğrultusunda  bir yıl önce yaptığımız iş gücü piyasa araştırması neticesinde ilin şartlarına göre planlarımızı belirliyoruz ve bu planlar doğrultusunda çalışmalarımızı yapıyoruz.  Karar almadığımız konularda bir ihtiyaç duyulursa kurulu acil olarak tekrar topluyoruz ve o konu ile ilgili çalışmalara ivedilik ile başlıyoruz.”
 


“İşverenin de sıklıkla kullandığı bir program”
İşveren ile yapılan çalışmalara değinen Müdür Acar şunları ifade etti: “İş veren ile en büyük çalışmamız nitelikli iş gücü olan ve piyasanın ihtiyacını karşılayacak olan iş başı eğitim programıdır. Bu programlar gayet güzel. İşverenin de sıklıkla kullandığı bir program. Biz nitelikli iş gücü yetiştirmede iş veren için işçiyi işin başında yetiştiriyoruz. Program boyunca işçinin sigortasını ve cep harçlığını biz karşılıyoruz. Bu programlar imalat sektöründe 6 ay geleceğin meslekleri sektöründe 9 ay diğer sektörlerde ise 3 ay olarak bu program kullanılıyor.”
 


 
 “Bütün meslekler için eğitim veriyoruz”
Milli eğitim modüllerinde olan her meslek için işbaşı eğitim programı olduğunu belirten Acar şöyle konuştu: “İş-Kur işçiye Milli Eğitim Bakanlığının modüllerinde olan bütün meslekler için eğitim veriyor. Aklınıza hangi meslekler geliyorsa bakanlığın modüllerinde varsa bu sektör, bununla ilgili iş başı eğitim programı düzenleniyor. İş beğenmeme gibi durumu pek yok ama vatandaşlar kendi alanlarında iş isteyebiliyor. Kendi alanında hedefleri olan vatandaşlarımız o sektörde ilerlemek istiyor ama iş beğenmeme gibi durum pek fazla yok.”
 
“İşveren bu vatandaşları bir tanısın istiyoruz”
Engelli ve eski yükümlü vatandaşların istihdam edilmesi için yeni bir çalışma başlatacaklarını ifade eden Acar şunları kaydetti: “İşverenler özellikle eski yükümlülere karşı önyargılı olabiliyorlar. Bizde bunu kırmak için  iş başı programlarında bize 10 kişilik bir işçi talebi geldiğinde biz en az 1 engelli ve  1 eskiden yükümlü olan vatandaşlarımızdan seçiyoruz. İşveren bu vatandaşları bir tanısın istiyoruz. O insanlara farklı gözle bakmanın bir anlamı yok. O insanları tanıdığında ise diğer eski yükümlü ve engelli vatandaşlara karşı ön yargıların kırılmasını hedefliyoruz. Bu yılda bununla ilgili bir çalışma başlatacağız inşallah.”
 


“20 bin kişiye danışmanlık yaptık”
2019 yılında İŞKUR’un yaptığı danışmanlıklar hakkında açıklamalar yapan Acar şöyle konuştu: “Geçen yıl başvurular biraz yoğun oldu.  20 bin kişiye danışmanlık yaptık. Tabii bunların hepsi işsiz değildi. Çalıştığı halde bize gelip daha iyi iş arayan vatandaşlarımızda var. Biliyorsunuz Toplum Yararına Projeler var. O projelerden yararlanmak isteyenlerde bizlere geliyor. Bu şekilde olduğunda girişteki sıramatikten sıra alan sayısı 20 binin üzerine çıktı. Biz geçen yıl bir önceki yılın üzerine çıkarak 5 bin 300 kişinin işe yerleştirilmesinde  aracılık ettik. Burada şöyle bir önemli nokta var istihdam oranında kadınlar erkeklerin üzerindeydi. Geçen yıl erkeklere göre kadınları daha çok işe yerleştirdik.”
 
“Kayıt dışı işçi çalıştırılmasından da kaçınılmalıdır”
Son olarak kayıt dışı istihdam konusunda uyarılarda bulunan Ferhat Acar şunları belirtti: “Ben buradan işverenleri uyarmak istiyorum. Son zamanlarda yabancı uyruklu vatandaşların Düzce’de çalışması ile ilgili sıkıntılar var. Çalışma izni olmadan yabancı uyruklu vatandaşların çalışması doğru değil. Böyle çalışan kişiler varsa bu firmaya ve kişiye idari para cezaları uygulanıyor. Yüksek idari cezalar uygulanmaması için bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer gerçekten bu kişileri çalıştırmak istiyorlarsa çalışma izinlerini almaları gerekiyor.  Mümkün olduğunca kayıtlı işçi çalıştırılmalı ve kayıt dışı işçi çalıştırılmasından da kaçınılmalıdır.”