Dünyada Aralık 2019’da ortaya çıkan koronavirüs salgınında Türkiye’de ilk vakanın görülmesinin üzerinden 15 ay geçti. Bu süre zarfında ölümcül salgın riskine karşın hayatın tüm alanlarında zorunlu olarak yeni düzenleme ve kısıtlamalar devreye sokuldu. Geçen sürede ülke genelinde 5 milyon 425 bin kişi salgına yakalandı. Hastalık nedeniyle 50 bin kişi ise yaşamını yitirdi. Düzce’de de bu süreçte 40 bini aşkın vatandaş COVİD-19’la enfekte oldu. Düzce’de can kaybı ise 184 olarak kayıtlara geçti.

Nisan ayında alınan kısmi ve tam kapanma tedbirleriyle vaka ve vefat sayıları kontrol altına alındı. Aşılama seferberliği ise bu ay itibariyle 18 yaş üzeri her vatandaşa açılırken büyük bir aşama kaydedildi. Bu gelişmelerin ardından mayıs ayında başlayan kademeli normalleşme adımları çerçevesinde bugün itibariyle ‘tam normalleşme’ süreci resmen başladı.

BUGÜNDEN İTİBAREN HAYATIMIZDA DEĞİŞENLER ŞÖYLE:

Bugünden itibaren hafta içi ve hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları tamamen son buldu.

Müzik sınırlaması gece 24.00'e çekilirken, yeme-içme sektörü ise ruhsat saatlerine göre hizmet vermeye devam edecek. Yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kişi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacak. Restoran, lokanta, kafe gibi yeme içme yerlerine girişte daha önce belirlenen "ateş ölçümü, HES kodu sorgulama, maske takma" tedbirlerine devam edilecek. Masalar arası mesafe 1,5 metre olacak. Konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacak.

Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taş oyunlarının oynandığı iş yerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına izin verilecek.

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinlikler, kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılarak düzenlenebilecek. Etkinliklere, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecek.

Daha önce COVİD-19 tedbirleri nedeniyle faaliyetlerine ara verilen sinema salonları, hamamlar, sauna ve masaj salonları ile eğlence mekanları gibi iş yerleri de açılacak

Şehir içi veya şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu ve koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verildi, ayakta yolcu alınabilecek ve maske takmak zorunlu olacak. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar da şehir içi toplu taşıma araçlarını saat sınırlaması olmaksızın kullanabilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan 10.00­16.00 mesai uygulaması sona erdi ve normal mesai düzenine geri dönüldü. Kamu kurum ve kuruluşları için günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valilerce tespit edilecek.

Nikâh ve düğünlerde, kapalı yerlerde uygulanan kişi başına asgari 6 metrekare yer bulunması şartı devam edecek, katılımcı sayısı sınırlanmayacak.

Nikâh ve düğünlerde yiyecek ve içecek ikramı 15 Haziran'dan itibaren yapılabiliyordu. Bu uygulamaya devam edilecek ancak yeni dönemde bu etkinlikler sırasında canlı müzik dahil müzik yayınına saat 24.00'e kadar izin verilecek.

Piknik ve mesire alanlarında metrekareye 4 kişi düşecek şekilde ziyaretçi planlaması yapılacak. Piknik alanlarında bulunan masaların arasında en az üç metre mesafe bulundurulacak. Mangal yakılabilecek.