Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan ve yeni tip koronavirüs sürecinin masaya yatırıldığı Kabine Toplantısı’nın ardından millete sesleniş konuşması gerçekleştirdi.

“Dünyanın pek çok ülkesine göre tedbirleri en akılcı uygulayan ülkeler arasındayız” diyen Erdoğan, “Vaka, hasta ve ölüm sayıları arttığında, tedbirleri güncellemek zorunda kalıyoruz. Vaka, hasta ve ölüm sayılarını ilişki içinde bulunduğumuz ülkelerden daha aza düşüremezsek, küresel ticaretten geri kalırız. Vatandaşlarımızı tamam diye ifade ettiğimiz kurallara sıkı sıkıya riayet etmeye davet ediyorum.” diye konuştu.

Aşılamanın sonuçlarının görülmeye başladığını belirten Erdoğan, “Aşılamada ileri yaşlardan başlayarak 15 milyona ulaşan sayıyla sahada görmeye başladık. Genel olarak her ne kadar vaka sayıları artsa da yatan hasta yoğun bakım hasta sayıları aynı düzeyde yükselmiyor. Bunun yanında vefat sayılarının artması bizi mevcut uygulamaları gözden geçirmeye zorlamaktadır. İllerimizi düşük riskli orta yüksek ve çok yüksek riskli belirleyerek renklere ayırmıştık” diyerek yeni risk haritasını açıkladı.

58 İL KIZARDI

2 Mart’ta başlayan yerinde karar dönemi ve normalleşme sürecinde yeniden artışa geçerek aralık ayı seviyelerine ulaşan vaka ve vefat sayıları illerin risk haritasına da yansıdı.

Erdoğan, son dönemdeki vaka artışına vurgu yaparak, “Çok yüksek riskli grubu temsil eden kırmızı kategorideki iller nüfusumuzun yüzde 80'ini temsil eden 58 şehre ulaşmıştır” dedi.

CUMARTESİ KISITLAMASI GERİ GELDİ

Vatandaşları korumak için yeni tedbir ve kısıtlamaların kaçınılmaz olduğunu belirten Erdoğan yeni kısıtlama ve tedbirleri açıkladı:

“Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve 05.00 olarak her gün devam edecektir.

Kırmızı kategorideki illerde, pazar günü uygulanan kısıtlama artık cumartesi ve pazar olarak sürecektir.

Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın %50 kapasite şekilde çalışabilecektir. Kapanma saati sonrası ve sokak kısıtlaması günlerindeki paket servisi devam edecektir.”

RAMAZAN’DA LOKANTA VE KAFELER KAPANIYOR

13 Nisan’da başlayacak olan Ramazan ayına ayrı bir parantez açan Erdoğan, “Ramazan ayında fedakarlık yapacağız” diyerek bu aya özel olarak alınan önlemleri şöyle sıraladı:

Ülke genelinde hafta sonu sınırlaması uygulayacağız.

Sadece Ramazan boyunca lokanta ve kafe gibi işletmeler hizmetlerini paket servisle sınırlandıracak.

Yine ramazan boyunca toplu iftar ve sahur gerçekleştirilemeyecektir.

Kafe ve lokantalara bazı katkılar sağlayacağız. Nisan ve Mayıs aylarınca normalleşme ve izin kapsamın sigorta desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının primleri desteklenecek nakdi yardım yapılacaktır.

DÜZCE’DE BEKLENEN OLDU: KIZARDIK

Son dönemde art arda yaşanan vaka artışlarının ardından Düzce’de beklenen oldu. Turuncu renkli ‘yüksek riskli iller’ arasında bulunan Düzce kırmızı renge bürünerek ‘çok yüksek riskli iller’ arasında yer aldı.

Buna göre Düzce’de üç hafta önce kaldırılan cumartesi sokağa çıkma kısıtlaması geri getirildi. Kentte ikinci bir karara kadar cuma günü 21.00’da başlayacak olan 56 saatlik kısıtlama pazartesi 05.00’e kadar devam edecek. Kafe ve restoranlar yüzde 50 kapasite ile hizmet vermeye devam edecek.