Tüm dünyada etkisini sürdüren ve küresel çapta adeta kâbusa dönüşen Yeni Tip Covid -19 salgını ile ilgili yeni alınan kısıtlama kararları, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Açıklanan yeni kısıtlama kararları kapsamında 20 Kasım Cuma günü saat 20.00’dan itibaren başlamak üzere, kahvehanelerin ikinci bir emre kadar kapatılması öngörülüyor.

Konu ile ilgili ilk değerlendirmeyi Öncü Haber Mikrofonuna yapan Düzce Otelciler ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Osman Ataseven, pandemi nedeniyle zor günler geçiren kahveci esnaflarının, yeni kısıtlama ile birlikte mağdur olduklarını belirtti. Bu nedenle devletten istek ve taleplerinin olduğunu kaydeden Ataseven, “Pazartesi günü dosya halinde Ankara’ya bu istek ve taleplerimizi sunacağız” dedi.

“Kahvehaneler zaten boş”

Pandemi nedeniyle kahvehanelerde eğlence amaçlı oyunların yasaklandığını ifade eden Ataseven, bu nedenle kahvehanelerin boş olduğuna dikkat çekerek, “ Kahvehanelerde Pandemi döneminde devletimizin insan sağlığı için almış olduğu tüm kararlara sonun kadar saygılı olduğumuzu belirtmek istiyorum. Eminim ki kahvehanelerimizde maske, mesafe ve hijyen kurallarına en güzel şekilde riayet edilmekte ve uygulanmaktadır, aynı zamanda takiplerini de yapıyoruz. Kahvehanelerimizde zaten eğlence maksatlı oyunlarda olmadığından, kahvehanelerimiz zaten boş, bu yüzden sosyal mesafe sıkıntımız zaten yok. Kısıtlamada beni üzen şey; önümüz kış olduğundan dolayı, insanların barınma sorunları ortaya çıkacağından dolayıdır” diye konuştu.

“Bizlerin devletimizden istek ve talepleri var”

“Bizimde devletimizden bazı istek ve taleplerimiz var” diyen Ataseven, öncelikle kısıtlamalar nedeniyle kapatmak zorunda kalan kahveci esnaflarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, şu ifadelere yer verdi:

“Esnafımıza acil destek şart diyoruz ve sağlık için alınan hiçbir karara karşı değiliz. Tedbirlere evet diyoruz, ama bizim halimiz ne olacak. Daha önce getirilen kısıtlama tedbirleri kapsamında en büyük sıkıntıyı esnaf ve sanatkârlarımız yaşadı. Hiç kuşkusuz yeni alınan kısıtlama tedbirlerinden yine etkilenecek olan kesim yine esnaf ve sanatkârlarımız olacaktır. Bu nedenle esnaflarımız, devlettiniz tarafından özel olarak desteklenmelidir. Bunların içinde de kahveci esnafımız başta gelmektedir. Hiç zaman kaybetmeden işyerleri kapanan esnaflarımıza ve yanlarında çalıştırdıkları personellere nakdi yardım yapılmalıdır. Kira yardımının yanı sıra, elektrik, su ve doğalgaz gibi genel giderlerini karşılamak için her ay düzenli olarak belirli oranda esnaflarımıza nakdi yardım yapılmalıdır. Esnaf ve sanatkârlar kapalı oldukları bu dönemde SGK, bağ kur ve vergi ödemelerinden muaf tutulmalıdır. Mevcut kullanılan kredilerin, kapalı olduğumuz süre içerisinde ertelenmesini talep ediyoruz. Bize esnaflarımızdan gelen taleplerde bu doğrultuda. Pandemi döneminde alınmış olan 25’er bin TL’lik kredilerin ertelenmesini talep ediyoruz. Tüm esnaflarımıza pandemi döneminde göstermiş oldukları sabır ve metanetten dolayı da teşekkür ediyorum.”

“Kafeteryaların cezasını, kahveciler çekiyor”

Kahveci esnafının durumunu, “Çok vahim” olarak değerlendiren Ataseven, kafeteryalarda hiç bir kurallara uyulmamasına rağmen sadece kahvehanelerin kapatılmasına tepki göstererek şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yukarıya da istek ve taleplerimizi bildireceğiz. Bu hususta Ankara ile her hangi bir görüşmemiz olmadı. En geç Pazartesi gününe kadar istek ve taleplerimizi, üyelerimizden gelen şikâyetleri de değerlendirdikten sonra bir dosya hâlinde sunmayı düşünüyoruz. Şu anda kahvehaneci esnafımızın durumu gerçekten çok vahim. Bu virüsün yayıldığı yer kahvehanelerimiz değil. Bugüne kadar ben hiç buymadım ki, bir kahvehanede Koronavirüse yakalanan bir insan. Çünkü kahvehanelerde insan yok. Asıl bizi üzen nokta daha çok, kafeteryalarda insanların maskesiz sosyal mesafe kurallarına dikkat etmeden oturmaları. Bizim kahvehanelerimiz de zaten bir insan kalabalığı yok ki. Bugün kafeteryaların ve lokallerin cezasını benim kahveci esnafım çekiyor. Hiç kimse kafeteryalardaki yoğunluğu görmüyor. Kahveci esnafı şu anda gerçekten çok mağdur.”