Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kamuoyunda ''İstihdam Paketi'' olarak bilinen 5763 sayılı ''İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun''u onayladı. Sigorta prim aflarını da içeren yasada, istihdamı arttırmak için radikal düzenlemeler de yer alıyor.

Yasaya göre, SSK ve Bağ-Kur prim borcunun tamamını, gecikme cezası ve gecikme zammını bir ay içinde peşin ödeyenlerin borç faizlerinin yüzde 85’i silinecek.

İşe yeni alınan kadınlar ile 18-29 yaş arasındaki genç işsizlerin SSK primleri, 5 yıl boyunca İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanırken, Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işverenin ödeyeceği 5 puan ve özel sektörün çalıştırdığı özürlülerin SSK primleri  Hazine tarafından karşılanacak.

Düzenlemeyle İş Kanunundaki özürlü, eski hükümlü ve terör mağdurlarının çalıştırılma zorunluluğuna da yeni düzenleme getirilerek, eski hükümlü ve terör mağdurları için işverene getirilen zorunlu istihdam kaldırıldı.

Özel sektörde daha önce işçi sayısının yüzde 6 oranında özürlü çalıştırma şartı, yüzde 3'e indirildi.

Yeni yasaya göre,ILO sözleşmesinde belirtildiği şekilde, iş yerlerinde sağlığa zararlı risklerin tanımlanması ve değerlendirilmesi zorunluluğu getiriliyor.