Düzce Valisi Ali Fidan’ın 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü mesajı şöyle: “İstiklal Marşı bir milletin bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, milli değerlerimizi ve ideallerimizi yansıtan azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. İstiklal Marşı milli birlik ve beraberliğimizin “mutabakat belgesi”dir. Millî mücadele günlerinin heyecanını içinde taşıyan İstiklal Marşı'mız, ay yıldızlı bayrağımız göklerde özgür bir şekilde dalgalandıkça milletimizin ortak sesi, ortak vicdanı olmaya devam edecektir. Aziz milletimizin gönül dünyası, yüce hasletleri, cesaret, kahramanlık ve eşsiz mücadele azmi vatan şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’un veciz dizeleriyle tarihe not düşülmüş ve ölümsüzleşmiştir. Gönül ve fikir dünyamızın inşasında çok önemli bir rol üstlenen, hayatı boyunca hak davası yolunda olmayı, temel felsefe edinmiş Mehmet Akif’i tanımak ve yeni nesillere tanıtmak öncelikli görevimizdir. İstiklâl Marşı'mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabulünün 95. yıldönümünde Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’u, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

”Her bir satırı, Türk milletinin kahramanlığını ortaya koyuyor”

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İstiklal Marşı'nın kabulünün 95. yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajında Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve şükranla andı. Belediye Başkanı Mehmet Keleş mesajında şu görüşlere yer verdi: “Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, aziz milletimizin inancını, gücünü, cesaretini ve fedakarlığını en iyi şekilde ortaya koyan şiirleri kaleme aldı. Milletimizin istiklâl mücadelesini, müslüman coğrafyamızın imanını destanlaştırdı. Ortak fikir ve hislerimizi ölümsüzleştirdi. İstiklal Marşı, milli mücadelenin en çetin dönemlerinde halkımıza büyük bir cesaret ve moral aşıladı. İstiklal Marşı'nın her bir satırı, Türk milletinin kahramanlığını, vatan sevgisini, milli mücadelemizi en veciz biçimde ortaya koyuyor. Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy'un Safahat’ında yer almayan İstiklal Marşı’nı milletimize ve ordumuza ithaf etmesi de alçak gönüllülüğünü ve vatanseverliğini gözler önüne seriyor. İstiklal Marşı’nın kabulünün 95. yıldönümünde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere şehitlerimizi, Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve şükranla anıyorum." 

“Kahramanlık destanının şiirsel anlatımıdır”

Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü nedeniyle yayımladığı mesajında, “İstiklal Marşı, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, ortak düşünce ve değerlerde buluşturan, eşsiz bir eserdir. İstiklal Marşı, vatan sevgisini tüm değerlerin üstünde tutarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, özveriyle başarıyla ulaştırdığı, tarihin akışını değiştiren bir kahramanlık destanının şiirsel anlatımıdır. Mehmet Akif Ersoy, ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ derken, verilen mücadelenin büyüklüğünü ve zorluğunu ifade etmiştir. Bu düşüncelerle, İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabulünü kutluyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, İstiklal Marşımızın Milli Şairi Mehmet Akif Ersoy'u ve bütün istiklal kahramanlarımızı bir kez daha minnet ve rahmetle anıyorum” ifadelerini kullandı.

“En önemli milli değerlerimizden birisidir”

AK Parti İl Başkanı Hikmet Keskin ise mesajında; “Mehmet Akif Ersoy’un 95 yıl önce yazdığı ve 12 Mart 1921′de Türkiye Büyük Millet Meclisimiz tarafından, devletimizin ve milletimizin bağımsızlığının simgesi olarak kabul edilen İstiklal Marşımız, milletimizin yaşadığı kriz günlerindeki bağımsızlık, vatan ve namus mücadelesi ile bayrak sevgisini en güzel şekilde ifade etmektedir. Vatan toprağının her karışının adeta şehit kanlarıyla sulandığı, vatanımızın uğrunda canların hiçe sayıldığı, bütün bu fedakârlıkların kutsal bir emanet olduğu ruhunu hepimize aşılayan İstiklal Marşımız, aynı zamanda bizlere korumamız gereken asli değerlerimizi hatırlatan en önemli milli değerlerimizden birisi olmuştur. Bu eserin yapı taşı şanlı ecdadımızı, şehitlerimizi ve gazilerimizi ardından da kaleme alarak bu destanı ölümsüzleştiren, Mehmet Akif Ersoy'u rahmet ve minnetle anıyorum” ifadelerinde bulundu.

“Milletin hislerine tercüman olan destansı bir eser”

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü'nün mesajı ise şu şekilde: “İstiklal Marşı, imkansızlıklar içinde kurtuluş mücadelesi veren bir milletin hislerine tercüman olan, milletimize milli bilinç aşılayarak Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında önemli bir yere sahip destansı bir eserdir. Vatan Şairi Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşımız, geçmişten günümüze hür yaşayan Türk milletinin vatanına olan düşkünlüğünü tüm gerçekliğiyle gözler önüne sererek bağımsız yaşamaya devam etme kararlılığımızın da altını çizmektedir. Düzce Üniversitesi olarak, İstiklal Marşı’yla ortaya konan inanç ve güvenin, günümüzde ihtiyacımız olan milli birlik ve beraberliğimizi artırmasını diliyor, bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Milli Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.”