Tüm illerde olduğu gibi komşu il Bolu’da da koronavirüsle mücadele devam ederken, suda yüzde 50 indirim, aşevinden sıcak yemek,gıda yardımı ve maske dağıtımı gibi uygulamalarla sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda tüm halka dokunuluyor. Sık sık bir araya geldiği Bolulular ile salgın sürecinde de kopmayan Belediye Başkanı Tanju Özcan, belediyenin resmi sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı canlı yayınlarla hem belediye eliyle yürütülen çalışmaları anlatıyor hem de kendisine yöneltilen soruları cevaplıyor. Dün saat 18:00’da Bolu halkıyla sosyal medya üzerinden buluşan Özcan, iddialı açıklamalarda bulundu.

“Nüfusuna göre vaka sayısı en az olan illerden birisi Bolu’dur”

Koronavirüse karşı alınan tedbirler salgının Bolu’da yayılmasını engellediğini belirten Başkan Özcan şunları aktardı: “Bolu’da ne kadar vaka var ben hepsini biliyorum ama açıklama yetkim olmadığı için açıklayamıyorum. Ama şunu söyleyebilirim nüfusuna göre vaka sayısı en az olan illerden birisi Bolu’dur. Şuan itibariyle Bolu’da can kaybımızda yoktur. Ben bunu erken tedbir almamıza bağlıyorum. Koronavirüs konusunda en erken tedbir alan illerden birisiyiz.  Daha Türkiye’de ilk vaka görünmeden biz terminallerde, kendi kurumlarımızda, toplu taşımalarda ve halkın toplu olarak kullandığı yerlerde ilaçlamalarımızı başlatmıştık. Şuan nüfusu baz alarak baktığımızda en çok dezenfekte ilacı kullanan il Bolu’dur. Bu aldığımız önlemler sayesinde bu salgının Bolu’da çok hızlı bir şekilde yayılmasını engelledik. Ama bu rahatlayalım anlamına gelmez. İki gündür bir rahatlama var halkımızda. Biz vatandaşlarımızı uyarıyoruz ama bazen bizi tersleyebiliyorlar. Ama biz uyarmaya devam edeceğiz. Hint polisi gibi elimize sopa alıp dışarı çıkanları dövecek değiliz. Ama bazıları bizi çıldırtıyor. “Bana bir şey olmaz” diyenler var. Ama taşıyıcı olarak insanlara bulaştırdığının farkında değil bu kişiler.  Eğer biz tüm önlemleri alabilirsek herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirirse bu belada 15 gün içinde bir azalma olacaktır. Şuanda vaka sayısı en hızlı artan ülkelerden birisiyiz biz. Evde kalmakla kimse çok sıkılmaz. “Odada sıkılıyorum, dışarı çıkayım” derken tabuta girmek de var. Vatandaşlarımdan rica ediyorum. Herkes kurallara uysun.”

“İddialıyım bütçesine oranla bu salgına en çok kaynak ayıran belediye de biziz”

Koronavirüse karşı Bolu’da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Başkan Özcan şunları ifade etti: “Bu süreçte 62 bin adet maske, 47 bin eldiven, 9 bin 500 litre el dezenfeksiyonu, 7 bin 700 eve kolonya ve şuanda 5 bin adet gıda kolisi dağıtımı yaptık. 43 mahallemizin tüm sosyal tesislerinde, camilerde, okullarda ve şehirde bulunan tüm parklarda dezenfeksiyon işlemleri yapıyoruz.   Vatandaşların sıklıkla kullandığı eczaneler, otobüs durakları, ATM’ler, kamu kurum ve kuruluşlarının araçlarını dezenfekte etmeye devam ediyoruz. Sadece bu dezenfeksiyon işlemlerinin maliyeti belediyemize 3 milyon lirayı buldu. Dezenfeksiyon, yaptığımız yardımlar ve su indirimleri gibi çalışmaların maliyeti bize 10 milyon lirayı buldu. Bunu gururla söylüyorum, iddialıyım; bütçesine oranla bu salgına en çok kaynak ayıran belediye de biziz. İstanbul ve Ankara belediyelerinin ayırdıkları kaynaklara da baktım. Türkiye’de açık ara bütçesine oranla en çok kaynağı Bolu Belediyesi ayırmıştır. Bunu bazı kaynaklarımızda kısıntıya giderek yapıyoruz. Bunları yaparken devam eden hiçbir yatırımımızı da durdurmadık.”

“Türkiye’de bizden başka yüzde 50 su indirimi yapan hiçbir belediye yok”

Bolu’da su fiyatlarında yüzde 50 indirim yaptıklarını söyleyen Özcan şunları kaydetti: “Türkiye’de bizden başka yüzde 50 su indirimi yapan hiçbir belediye yok. Yüzde 50 su indiriminin belediyemize maliyeti 7 milyon lira. Ben buradan tüm belediyelere çağrıda bulunuyorum. Sizde yapın. Biz hükûmete de çağırıda bulunduk. “Siz de elektrik ve doğalgazda yüzde 50 indirim yapın” dedik. Bu vatandaşa çok büyük katkı sağlayacaktır. Bugün (dün) öğrendim ki SEDAŞ halen elektrik kesmeye devam ediyor. Doğalgaz firması ödenmeyen faturalardan dolayı vatandaşın teminatından alıyor. Teminat bitince onlarda kesmeye başlayacaktır. Bu konu ile alakalı Cumhurbaşkanı’na mektup yazdım cevap bekliyorum.”

“Belediyeye kira ödeyenlerden bu süreçte kira almıyoruz”

Genelgeler ile kapatılan iş yerlerinden bu süreçte belediye olarak kira almayacaklarını ifade eden Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan şunları dile getirdi: “Genelgeler ile kapatılan işyerlerinden bu süreçte kira almayacağımızı söyledik. Mesela berberler. 300 tane kuaför salonu kapandı Bolu’da. İki kişiden hesapladığımız zaman 600 kişi işsiz kalmış. Bu insanlar günlük kazanıp günlük harcayan insanlar. Lokantaları, kafeleri düşünün. Ne çok insan işsiz kaldı bu süreçte. Bu süreçte 19 bin kişiye sıcak yemek dağıttık. 9 bin 150 haneye hizmet götürüldü. Tüm sağlık çalışanlarının otobüs ücretlerini biz ödüyoruz. Bu şekilde sağlık çalışanları otobüslere ücretsiz olarak biniyor. Tabii bu işler imkan meselesi. Hem gelirimiz azalıyor hem de giderimiz artıyor.”