Kamu yönetimlerinin yapılandırılması çerçevesinde 216 sayılı Büyükşehir Belediyeleri Kanunu, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu ve 5393 sayılı Belediyeler Kanununun yürürlüğe girmesinin ardından bir ilin gelecek dönemdeki gelişiminin, düzenli, sağlıklı ve planlı bir yapıda olmasına imkan sağlayacak.

Gelişme seyrine yön verecek bir planın oluşturulması neticesinde 6 Haziran 2008 tarihinde Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi tarafından Düzce Çevre Düzeni Planı kabul edilmişti. Belediye Meclisi ve İl Genel Meclisi tarafından onaylanan Çevre Düzeni Planı askıya alınarak bir aylık itiraz süresi başlatılmıştı. 6 Haziran 2008 tarihinde her iki meclisinde onayını alan Çevre Düzeni Planına askıda kaldığı süre içerisinde toplam 25 itiraz geldi.

İtirazlardan 16'sı kişi ve kurumlar tarafından Belediyeye, 1 tanesi belediye tarafından, 7 tanesi İl Genel Meclisi'ne ve 1 tanesi İl Özel İdaresine yapıldı. Çevre Düzeni Planına yapılan itirazlar her iki meclisin imar komisyonları ve planlamacılar tarafından incelenmesinin ardından toplantıda görüşüldü

Yapılan görüşmeler neticesinde alınan karar doğrultusunda her iki Meclis üyeleri yapılan itirazları ayrı ayrı oylayarak karara bağlayacak.