İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, yaptığı yazılı açıklamada, bu sene devletin fındık alım fiyatını yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite kabuklu için 22,5, levant kalite kabuklu için 22 lira olarak belirlediğini anımsattı.

Fiyatın hasattan önce belirlenmesi ve açıklamanın zamanlamasının memnuniyet verici olduğunu aktaran Er, "Belirlenen fiyatin üreticimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, fındık üreticilerimize hayırlı kazançlar diliyoruz." ifadesini kullandı.

Er, açıklamasına parti olarak taleplerini sıralayarak şöyle devam etti: "Fiyat belirlendikten sonrası için ise, üreticinin mağdur olmaması ve sattığı üründen bereket görmesi için aşağıdaki hususların dikkate alınmasını, öncelikli olarak, üreticimiz adına talep ediyoruz.

1) En kısa zamanda TMO ve Fiskobirlik depoları alıma hazır hale getirilmelidir.

2) Emanetçilik sisteminden üreticinin zarar görmemesi adına, teklifini TBMM’ne sunduğumuz, etkin bir lisanslı depolama, sertifikasyon ve sigorta sisteminin alt yapısı hazırlanmalı, üretici mağdur olmamalıdır. Başlangıç döneminde üreticilerin depo kiralamalarında destkleme sistemleri geliştirilmelidir.

3) Fındığın pazara erken düşmemesi ve dolayısı ile taban fiyatta düşüşün önüne geçilebilmesi için fındık destekleme paralarının Ağustos ayı sonunda ödenmesi elzemdir.

4) Özellikle TMO’nun fındık alım şartlarını üretici lehine geliştirmesi ve esnetmesi gerekmektedir. Fındıkta nem, eksik-fazla ya da randıman eksik-az gibi zaman zaman üreticiyi zorlayan gerekçelerle mahsul geri gönderilmemeli ve üretici mağdur edilmemelidir.

Uzun vadede de stratejik ürün olan fındık için ulusal fındık politikası geliştirilmesinin zaruretini tekraren hatırlatıyor fındığa dayyali sanayinin teşvik edilmesini fındığın mamul hale getirilip katma değerinin arttırılıp hem daha fazla iş imkanı hem de ülkeye daha fazla gelir getirilmesinin öneminin altını tekraren çiziyoruz. Tüm üreticilerimize hasatlarında bereket diliyoruz. Allah kolaylık versin."